Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> wordpress czy własny system?, jakie za i przeciw
nowy_pehapowiec
post 15.02.2010, 15:02:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,
czy do prowadzenia bloga lepiej skorzystać z wordpressa czy z własnych rozwiązań? Jakie jest Wasze zdanie? Jakie widzicie plusy i minusy?

Jestem w trakcie pisania takiego systemu, oczywiście ma on mniej możliwości niż wordpres. Ale dokładnie takie jakich potrzebuje. W efekcie działa szybciej i jest łatwiejszy w modyfikacji. Ale czy mimo tego nie lepiej użyć gotowca? Pytanie trochę jak o gotowe cms - pisać własne czy nie pisać. Co o tym myślicie? Jakie za i przeciw?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
darophp
post 15.02.2010, 15:57:34
Post #2

-----

Ja korzystałem z WordPress i rzeczywiście jest na 5 - rozbudowany, dużo funkcji a o szybkości .... no zależy ile kto pisze notek. Własny system jest o tyle lepszy, że zawsze masz dostęp do kodu, wiesz co gdzie jest, można po modyfikować i w razie czego dodasz lub usuniesz coś; a jak jest już szybki i z tymi funkcjami co potrzebujesz, to w tym wypadku dałbym na Twój system

--------------------
Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
+Quote Post
Kszyhuu
post 15.02.2010, 16:59:22
Post #3

-----

IMHO Wordpress jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Sam z niego korzystam i nie sprawia mi on żadnych problemów. Jest łatwy w instalacji i modyfikacji. Wystarczy poświęcić godzinkę, max dwie na pobieżne prześledzenie kodu i już można zabierać się za dokładną personalizację. Poza tym do Wordpressa masz pełno gotowych skórek etc. To też spore udogodnienie. Fajna jest też opcja zapisująca do bazy danych wersje robocze i notki sprzed edycji. Myślę, ze powinieneś wypróbować WP i najwyżej jeśli nie będziesz zadowolony(co jest raczej mało prawdopodobne), to przejdziesz na swój system. smile.gif
+Quote Post
nowy_pehapowiec
post 15.02.2010, 20:31:37
Post #4

-----

No właśnie te świetne opinie o wordpresie mnie kuszą. Trochę się obawiam, że mój powstający systemik ma jakieś bugi, i kiedyś niespodziewanie się wysypie. No i nie chce wynajdywać koła od nowa, nauki z tego za dużej nie ma - już lepiej brać więcej zleceń tongue.gif

Co w ogóle myślicie o stronkach (nie tylko blogach) budowanych na wrodpresie? Czy to się sprawdza na dłuższy czas? Jakoś nie widziałem dużej witryny opartej o wordpresa, ale może się mylę. Jak jest wtedy z wydajnością?

Może coś jeszcze dodacie do tematu?

pozdro
+Quote Post
batman
post 15.02.2010, 20:36:31
Post #5

Grupa: Moderatorzy

Miałem okazję wdrażać Wordpressa dla dużego klienta i sprawdził się. Nie było z nim większych problemów i nawet łatwo dostosowywało się go do potrzeb klienta.
Jednak jeśli chcesz stosować WP jako platformę do blogowania, to zastanów się nad jakimś gotowym serwisem, np Blogger - nie płacisz za hosting, nie martwisz się o zasoby sprzętowe, możesz podpiąć własną domenę i masz pełną integrację ze statystykami oraz feedburnerem.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
Kszyhuu
post 15.02.2010, 22:50:42
Post #6

-----

Cytat(nowy_pehapowiec @ 15.02.2010, 20:31:37 ) *
No właśnie te świetne opinie o wordpresie mnie kuszą. Trochę się obawiam, że mój powstający systemik ma jakieś bugi, i kiedyś niespodziewanie się wysypie. No i nie chce wynajdywać koła od nowa, nauki z tego za dużej nie ma - już lepiej brać więcej zleceń tongue.gif

Dokładnie. smile.gif

Co w ogóle myślicie o stronkach (nie tylko blogach) budowanych na wrodpresie? Czy to się sprawdza na dłuższy czas? Jakoś nie widziałem dużej witryny opartej o wordpresa, ale może się mylę. Jak jest wtedy z wydajnością?

Jeżeli dobrze spersonalizujesz WP, to pewnie może wyjść z tego coś fajnego, choć nigdy nie próbowałem używać go do celów innych niż prowadzenie typowego bloga. Myślę jednak, że do stronek znajdzie się mnóstwo o wiele lepszych rozwiązań, niż WP. ;P A co do samej wydajności- Wordpress jest stosunkowo wydajnym narzędziem, więc w tej kwestii raczej problemów by nie było. smile.gif
+Quote Post
nowy_pehapowiec
post 16.02.2010, 10:08:11
Post #7

-----

Przekonaliście mnie. Wybieram wordpresa. Batman dzięki za info o podpięciu wlasnej domeny na serwisie blogowym, warto to rozważyć.

Teraz to chyba już pozostało mi tylko zapytać o jakieś tutki i materiały o wordpresie poza oficjalną dokumentacją oczywiście.

pozdro
+Quote Post
wookieb
post 16.02.2010, 10:22:21
Post #8

Grupa: Moderatorzy

Jest więcej nauki niż myślisz. Organizowanie obiektów, efektywne zarządzanie nimi co w przyszłości owocuje o wiele szybszą realizacją zleceń.

Ja nie postawiłem jeszcze swojego bloga (mam w zamiarach) i nie postawię na wordpressie, tylko na własnym rozwiązaniu (które rozbudowuje). A dlaczego? Na żywo, bez problemów, bez stresu będę mógł sam sprawdzać jakie rozwiązania w webie będą lepsze, wydajniejsze, łatwiejsze w użyciu. Oczywiście jak kto woli, ale dla mnie www to jest sztuka a nie robienie pieczątek w internecie.

Oczywiście zaraz posypią się komentarze w stylu "a co ty z tego masz, że siedzisz nad tym" oraz jeden z głupszych "czy ty słońca nie lubisz?", to odpowiem tyle. O wiele lepsze umiejętności projektowania i tworzenia odpowiednich rozwiązań nie tylko w php ale też w innych językach.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:00