Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Jedna strona www w tresci drugiej...?
zioomek3
post 15.02.2010, 13:58:58
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć, chciałbym zrobić takie coś, że jak klikam na jeden przycisk w menu to inna strona www otwiera się tak jakby w mojej, tj. menu po bokach i nagłówek zostaje, a ta strona w środku się otwiera.

Najlepiej to na rysunku pokazać, na czarno to nagłówek i menu po prawej i lewej, a na pomarańczowo treść, chciałbym właśnie żeby ta inna strona www się otworzyła tylko na tym pomarańczowym(jakby co to nagłówek i menu mam zincludowane):
Go to the top of the page
+Quote Post
Robert1985
post 15.02.2010, 14:04:29
Post #2

-----

Poczytaj o ramkach. http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.html

--------------------
"Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
+Quote Post
darophp
post 15.02.2010, 14:38:19
Post #3

-----

Tak, jak kolega podał, jednak "frame" czyli ramki, nie są wspierane przez standardy kodowania a Google uważa jest za strony niebezpieczne, więc lepiej na divach robic smile.gif

--------------------
Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
+Quote Post
zioomek3
post 15.02.2010, 14:42:34
Post #4

-----

A jak to napisać? Bo w tym to akurat jestem zielony... :<
+Quote Post
bialko0019
post 15.02.2010, 15:13:26
Post #5

-----

Po pierwsze musisz poczytać też o stylach CSS, bo samymi divami nic nie zrobisz. DIVami ułożysz stronę, układ, ale menu nie posługując się iframe inaczej raczej nie wyświetlisz.
Po drugie jeżeli chcesz mieć wczytaną wersję strony ( by w razie zmiany słowa, nie musiał zmieniać wsyztskich plików ) na przykład menu, to jeżeli możesz bardzo prosto zrobić to w php, wystarczy jedna funkcja. include(). Wystarczy w pliku, w którym chcesz wyświetlić menu dać rozszerzenie .php , a w miejscu ( w divie ) umieslić funkcję do wyświetlenia menu, np:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4.  
  5. $menu = include("katalog/menu.php");
  6. echo $menu;
  7. ?>
  8.  

Co oznacza, że wyświetlisz w tym miejscu stronę menu.php która znajduje się w katalogu katalog

Oczywiście tylko wtedy, gdy strona jest wgrana na serwer i obsługuje php ( większość darmowych hostingów (i nie tylko ) jest dostępne php ).

Pozdrawiam,
Karol winksmiley.jpg

--------------------
---
"kto pyta ten nie błądzi"...
+Quote Post
zioomek3
post 15.02.2010, 16:33:06
Post #6

-----

Nie wiem czy mnie rozumiecie... zresztą się nie dziwię, bo nie umiem tego opisać za bardzo.

Np. moja strona to gugle.br
otwieram ją
jest menu: GŁÓWNA, KONTAKT, HUMOR itd.
wybieram HUMOR
menu i nagłówek zostaje, a na pomarańczowym miejscu(patrz rysunek w temacie) ładuje się np. wp.pl

widziałem kiedyś takie coś na innej stronce...

mam już include zrobione, więc nie piszcie o tym...
+Quote Post
Robert1985
post 15.02.2010, 16:42:00
Post #7

-----

Ale nie wiem czy na div'ach zrobi coś takiego tak jak już mówiłem:

POCZYTAJ O RAMKACH. http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.html

Czekasz ,aż Ci napiszemy kod ,bo nam się bardzo nudzi??.A Tobie nie chce się poczytać linka ,którego Ci podałem.

--------------------
"Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
+Quote Post
zioomek3
post 15.02.2010, 16:54:15
Post #8

-----

no dzięki bardzo za ten poradnik, ale już próbowałem i wychodzi mi ciągle, że trzeba kliknąć w menu i później jeszcze raz, a ja chciałbym żeby od razu jak w menu się kliknie... no dobra jeszcze raz spróbuję

@edit
już wiem w czym problem, robiłem na linku wp.pl a to jakoś nie da się zramkować, dzięki Robert i całej reszcie!

Ten post edytował zioomek3 15.02.2010, 17:09:02
+Quote Post
darophp
post 15.02.2010, 19:24:13
Post #9

-----

1. <frameset>
  2. <frame src="http://wp.pl" name="Ramka pomarańczowa, w ktróej wyświetla się wp" />
  3. </frameset>

O to chodzi ?

--------------------
Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:18