![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam 2 pytania do użytkowników forum. Dotyczą one rozciągania divów oraz hmmm... znaków specjalnych ? Sam nie wiem jak to określić...
1. Czy istnieje inny sposób rozciągania 2 divów względem siebie (standardowo : header, menu, content i footer) niż zrobienie obrazka tła dla nadrzędnego diva który będzie zawierał zarówno obrazek menu jak i contentu? ![]() 2. Uczę się z jednej książki i natrafiłem na taki problem. Jest skrypt wysyłania e-maila: komentarz.html Kod <html> <head> <title>Części samochodowe Janka - komentarz klienta</title> </head> <body> <h1>Komentarz klienta</h1> <p>Proszę przekazać nam swoje komentarze.<p> <form action="przetworzkomentarz.php" method=post> Nazwisko:<br /> <input type=text name="nazwa" size=40><br /> Adres poczty elektronicznej:<br /> <input type=text name="email" size=40><br /> Wiadomość:<br /> <textarea name="komentarz" cols=30 rows=5> </textarea><br /> <input type=submit value="Wyślij komentarz"> </form> </body> </html> przetworzkomentarz.php Kod <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $nazwa=$_POST['nazwa']; $email=$_POST['email']; $komentarz=$_POST['komentarz']; $adresdo = 'mojadres@email.pl'; $temat = 'Komentarz ze strony WWW'; $zawartosc = 'Nazwa klienta: '.$nazwa."\n" .'Adres pocztowy: '.$email."\n" ."Komentarz klienta: \n".$komentarz."\n"; $adresod == $email; mail($adresdo, $temat, $zawartosc, $adresod); ?> <html> <head> <title>Części samochodowe Janka — komentarz przyjęty</title> </head> <body> <h1>Komentarz przyjęty</h1> <p>Komentarz Państwa został wysłany.</p> </body> </html> Oczywiście można tam dodać instrukcje warunkowe, wiem, ale to początek książki. Teraz pytanie. "\n" umieszczone w zmiennej $zawartosc tworzy "enter" do wyswietlenia na poczcie. Rzeczywiście działa. A jak dodać np. pogrubienie , podkreślenie, przekreślenie etc? Da się? Myślałem żeby do $zawartosc dodac: $pogp = "<b>"; $pogk = "</b>"; itd. ale nie za bardzo mi się to widzi ;/ Pomoże ktoś ? Z góry dziękuję ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:11 |