![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z zapytaniem mianowicie może robię to jakoś na około i nie wychodzi. Chce pobrać 5 rekordy losowe . O to jaki nabazgrałem kod model
Kontroler
Widok bardzo proszę o poradę bądź jakiś inny sposób Ten post edytował kielich 14.02.2010, 18:41:44 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 14 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie napisałeś jaki jest problem. Temat sugeruje, że chodzi o zapytanie. Powiem Ci, że nie stosuje się ORDER BY RAND() gdyż MySQL stosuje tę operację dla każdego wiersza z tabeli po czym dopiero wyciąga odpowiednie wiersze = duże marnotrawienie zasobów. Zamiast tego możesz np. wylosować w PHP 5 cyfr z zadanego zakresu i w zapytaniu zrobić coś a'la '... WHERE id IN ('.implode(', ', $id) .' )'
Zdrówka życzę. Ten post edytował AlexDeLarge 14.02.2010, 19:30:38 -------------------- Java and PHP developer 2007-2014 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No wysypało się pełno błędów m.in
Kod Fatal error: Uncaught exception 'Zend_View_Exception' with message 'script 'Array' not found in path ... Ten post edytował kielich 14.02.2010, 20:35:52 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci, że nie stosuje się ORDER BY RAND() gdyż MySQL stosuje tę operację dla każdego wiersza z tabeli po czym dopiero wyciąga odpowiednie wiersze = duże marnotrawienie zasobów. ![]() Podpowiem - użyj Zend_Db_Expr, jak w przykładzie:
Ten post edytował darko 14.02.2010, 20:44:58 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze tylko jak pózniej dojść z tym do widoku
![]() Napisałem coś takiego ALE strasznie mi się to nie podoba dlatego że: wyświetla mi tylko jeden rekord lecz jako RAND a nie 5 ![]() ![]() model
kontroler
oraz widok
-------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 05:35 |