![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ostatnio sporo pisałem kodu php raczej prostego. I postanowilem ze przy niedzieli zrobie system logowania/ autoryzacji użytkownika ale taki bardziej profesjonalny.
Założenia systemu. 1 Bardzo dobrze zabezpieczony 2 Napisany strukturalnie 3 System autologowania Pytania 1 sesje czy cookies? 2 od czego zacząć ![]() 3 jak rozwiązać autologowanie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnośnie 1.2.3.
Zrób własną klasę sesji opartą na MySQL - rozwiąże to kwestię autologowania (sesje nie będą wygasać) + trzymaj w cookies jakiś hash (np. web agent, zakres IP) -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 klasa= php obiektowe nigdy niemialem z tym doczynienia niestety;] ale co ty proponujesz trzymac dane zalogowanych w bazie mysql?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak pobierasz z cookies ID Sesji i hash np md5($zakresip.$webagent.'jakiś losowy string')
i jeśli uda się zapytanie "SELECT * FROM Sesje WHERE SID=$idsesji AND Hash=$hash" to użytkownik jest automatycznie zalogowany i pobierasz sesję z MySQL -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:59 |