![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2008 Skąd: Luton/ UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem, z ktorym nie moge sobie poradzic. Zazwyczaj odpowiedz jest banalnie prosta, niestety jednak, nie dla mnie. Postaram sie wyjasnic o co mi chodzi. Otoz mam dwie rozne tabele: user i komentarze. W tabeli user mam pole, w ktorym m.in. zapisywana jest nazwa avatara danego uzytkownika, login, haslo itd, a w tabeli komentarze mam... komentarze z loginem, trescia komentarza, ocena, itd. Probowalem polaczyc to wszystko tak, aby wyswietlajac komentarze byl rowniez widoczny avatar (pobrany z tabeli user). I tu pojawia sie problem. Nie wiem jak dostosowac tabele user, aby avatar dopasowany byl do odpowiedniego loginu, ktory pojawia sie i w user i w komentarzach. Albo wyskakuje mi blad, albo wszystkie komentarze maja taki sam avatar (lub nie maja go wcale). Ponizej kawalek kodu, ktory odpowiada za wybieranie danych z tabeli komentarze:
Pytanie to: co i gdzie wcisnac aby wybieranie z tabeli user samego avatara (i porownanie loginu z user z loginem w komentarzach) dzialalo jak powinno? Mam nadzieje, ze wyjasnilem moj problem w miare dokladnie. Bede wdzieczny za pomoc w jego rozwiazaniu. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a w tabeli komentarze mam... komentarze z loginem, trescia komentarza, ocena, itd. jakie komentarze z loginem? Powiązałeś jakoś te dwie tabele? W komentarzach masz poles user_id czy user_login, które będzie wskazywać na usera z tabeli uzytkownicy? Jak nie to dorób, jak tak to http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html. Na przyszłość podawaj strukturę tabel.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:48 |