![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem. Przygotowałem pewien formularz, gdzie są tradycyjne selecty, np: Do bazy (MySQL) wszystko dodaje się poprawnie. Problem jest, kiedy ładuję formularz do edycji, ponieważ wtedy zmienne z select nie mają zaznaczonych tych z bazy, a te, które ja mam w formularzu oznaczone jako select (w powyższym przykładzie value=1). Zrobiłem więc dodatkowy plik, dla przykładu wojewodztwa.php, który wygląda tak:
W pliku index.php, zamieniłem select z pierwszego źródła na następujący:
W tym przypadku działa poprawnie, tj. formularz do edycji pamięta zaznaczone dane. Problem polega na tym, że mam więcej pól select. Nie udało mi się znaleźć informacji, jak połaczyć parokrotnie foreach -kiedy zdefiniowałem oprócz województwa inne selecty, a foreach doklejałem klolejne, zmieniajac zmienne, index.php wyświetla "Parse error: syntax error, unexpected $end in /URL/index.php on line 328". Drugim rozwiązaniem jest ominięcie tablic i pobranie tego jakos z bazy. Poproszę o solucję, nie wiem jak pobrać "selected" z selectów przy edycji formularza. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a foreach doklejałem klolejne, zmieniajac zmienne, index.php wyświetla "Parse error: syntax error, unexpected $end in /URL/index.php on line 328". No to pokaz jak zrobiles to ci powiemy co zrobiles źle i jak to naprawic
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokaz jak zrobiles to ci powiemy co zrobiles źle i jak to naprawic Dzięki za odpowiedź. Nie wiem dokładnie gdzie to dokleić, ostatnia wersja z tym błędem to ta:
No i w formularzu analogicznie dla poprzedniego, zmieniłem $select1 na $select2, a w pliku wojewodztwa.php dodałem zmienne $czypokazać z wartościami 1/2 dla tak/nie z bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wystarczy uważnie czytac komunikaty. Zapomniałeś pozamykać pętle foreach, ot cała filozofia.
Ten post edytował neverever 12.02.2010, 12:48:10 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Wystarczy uważnie czytac komunikaty. Zapomniałeś pozamykać pętle foreach, ot cała filozofia. [...] Czytać to ja go przeczytałem, raczej spowiedzałbym się treści "} expected" w tym przypadku. Dziękuję Ci bardzo, śmiga wyśmienicie. Jeszcze pytanie, już teoretyzując, ponieważ wersja z foreach działa. Czy można w inny sposób to zrobić, np. na przykładzie tradycyjnego, zdefiniowanego selecta (jak w moim pierwszym poście), aby wskazywał zaznaczone w bazie a nie w defaultowym formularzu, czy tutaj foreach jest jedyną bądź najlepszą formą? PS. "pomógł" przyznane. Ten post edytował Klepsydra 12.02.2010, 13:02:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeszcze pytanie, już teoretyzując, ponieważ wersja z foreach działa. Czy można w inny sposób to zrobić, np. na przykładzie tradycyjnego, zdefiniowanego selecta (jak w moim pierwszym poście), aby wskazywał zaznaczone w bazie a nie w defaultowym formularzu, czy tutaj foreach jest jedyną bądź najlepszą formą? Można albo tak jak to robisz -wygenerować w php kod tego selecta na podstawie wczytanych z bazy danych Można też operować na gotowym kodzie za pomocą kombinacji php+js -php pobierasz dane z bazy, dane te przekazujesz do skryptu js realizującego zaznaczanie odpowiednich pól. Jak dla mnie pierwszy sposób jest szybszy i wygodniejszy, ale też zależy to od konkretnych sytuacji i potrzeb. -------------------- neverever
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:54 |