![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Utworzylem baze danych z tabela pilka i tabela gdzie jest wiecej dyscyplin sportowych miedzy innymi pilka. Chcialbym zliczyc ilosc rekordow z danej dyscypliny i teraz: - jesli zrobie osobna tabele gdzie jest tylko np pilka nozna to zlicza mi ilosc rekordow i wyswietla na stronie przy linku pilka - jesli robie tabelke w ktorej sa rozne dyscy pliny sportowe i dodaje do zapytania to wyskakuje blad : kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaka jest struktura tabeli? czy jesli wkleisz zapytania "recznie" do bazy (np przez phpmyadmina) to wywala jakieś błędy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A zrób sobie takie zapytanie
I zobacz jakie otrzymasz wyniki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze: juz ci mowilem bys uzywal mysql_error()
po drugie: zjadles 'FROM nazwatabeli'- smacznego po trzecie: mysql_query('$query1'); - źle ma byc: mysql_query($query1); a konkretnie: mysql_query($query1) or die(mysql_error()); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze: juz ci mowilem bys uzywal mysql_error() po drugie: zjadles 'FROM nazwatabeli'- smacznego po trzecie: mysql_query('$query1'); - źle ma byc: mysql_query($query1); a konkretnie: mysql_query($query1) or die(mysql_error()); 1.($query) - poprawilem i dodalem error ale to nic kompetnie nie zmienilo 2. nie mam pojecia gdzie zjadlem FROM nazwatabelki 3. zapytanie: pokazuje blad:
4. zapytanie : działa ![]() mam w tej chwili 4 rekordyw tabeli typy 2 z dyscyplina pilka i 2 z dyscyplina nba. a mi przy kazdym linku pilka,tenis,nba,nhl,siatkowka pokazuje cyfre 2 :? Ten post edytował trk 12.02.2010, 14:27:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
twoje zapytanie wygladalo tak:
SELECT count(id) WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy a ma wygladac tak SELECT count(id) FROM TABELA WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy Juz wiesz gdzie masz miec FROM TABELA ? Cytat 1.($query) - poprawilem i dodalem error ale to nic kompetnie nie zmienilo powinno zmienic to, ze pojawi sie komunikat bledu. jak sie nie pojawil to źle to wstawilesCytat mam w tej chwili 3 rekordyw tabeli typy 1 z dyscyplina pilka i 2 z dyscyplina nba. a mi przy kazdym linku pilka,tenis,nba,nhl,siatkowka pokazuje cyfre 1 : Przeczytaj w manualu jak nalezy uzyc funkcji ktorej uzyles i co ona zwraca: http://pl2.php.net/mysql_result -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
SELECT count(id) FROM TABELA WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy
ale dlaczego 2 razy mam miec FROM typy ![]() tabela u mnie nazywa sie typy to amm zorbic: SELECT count(id) FROM typy WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy ? jak to robie to ejst blad: Warning: mysql_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/a/n/d/ander/www/index.php on line 80 linia 80: $i_nba = mysql_result( $ile3, 0) ; mam w tej chwili w tabeli 3 typy z nba i 2 typy z pilka i chcialbym zbey przy menu mi sie tylko liczba wyswietlala ile typow jest z danej dyscypliny bardzo prposze niech mi ktos takie zpaytanie pomoze zorbic a jesli łaska to napisze gotowe struktura tabeli: baza:ander tabela:typy id(auto),dyscyplina,data,typ,analiza,buk Ten post edytował trk 12.02.2010, 14:47:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat SELECT count(id) FROM TABELA WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy Nie doczytalem ze ty masz FROM TYPY na koncu..... FROM ma byc przed WHERE. Zajrzyj do manuala mysql jak wyglada prawidlowa skladnia a nie wymyslasz swoją na nowo
ale dlaczego 2 razy mam miec FROM typy tabela u mnie nazywa sie typy to amm zorbic: SELECT count(id) FROM typy WHERE dyscyplina='tenis' FROM typy ? jak to robie to ejst blad: -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie doczytalem ze ty masz FROM TYPY na koncu..... FROM ma byc przed WHERE. Zajrzyj do manuala mysql jak wyglada prawidlowa skladnia a nie wymyslasz swoją na nowo fakt obrzydliwa wtopa z mojej strony ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:34 |