![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
W moim portalu w zakładce czat: http://www.ciechanow...pl/m/chat/home/ po wpisaniu polskich znaków są krzaki . Napisałem do firmy hostingowej to napisali mi tak : Witam Ma Pan ta baze w utf8 kodowaniu a na serwerze baza jest w latin2 prosze sprobowac uzyc w skryptach mysql_query("SET NAMES utf8"); Trochę jestem w tym zielony i proszę o pomoc. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to, aby zaraz po polaczeniu z baza ustawic kodowanie, dokladnie tak jak ci napisali. wywolaj ta funkcje zaraz po mysql_connect();
na forum jest przyklejony temat o polskich znakach w bazie, poczytaj |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ale czego nie wiesz? zrób jak mówią i powinno hulać. ale może być też problem ze zwracaniem czegoś przez AJAX skoro to czat. pokaz klikalnego linka.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie nie wiem jak wywołać ta funkcje , proszę o krótką instrukcje jak mam to zrobić . Z góry bardzo dziękuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nasz ją skopiować (CTRL + C) i wkleić po tym jak wybierasz baze danych (CTRL + V). ale jak mówię to może nie pomóc.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a w którym pliku to się zmienia ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W pliku służącym do połaczenia z bazą danych... Zapewne coś w stylu connection.php, config.php, database.php lub podobnym z funkcjonalności. To plik, który dołączasz do skryptów chcąc korzystać z bazy danych. Więcej nie mogę powiedzieć bo nie mam szklanej kuli
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
~thek znów zgubiłeś szklana kule! no cóż musisz fusiastą kawe wypić.
co do tematu to weź wykaż choć odrobinę samodzielności. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:17 |