![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Z góry mówię, że to będzie długi post, więc proszę o cieprpliwość. Mam stronę z ogromną liczbą grafiki, więc żeby zmniejszyć jej ciężar i zrobić ją bardziej przejrzystą w nawigacji, postanowiłem zbudować ją poprzez funkcję require (include też próbowałem) przy pomocy tablicy globalnej $_GET. Założenie było takie jak na rysunku: ![]() a mianowicie, żeby elementy BANER I STOPKA były stałe, a wczytywane były do diva BOX elementy strony. I do tego momentu nie było problemów, to umiem zrobić i działa. Strona nad która pracuję jest jednak rozbudowana, więc postanowiłem zrobić coś więcej, a mianowicie zagnieździć (szukam określenia) wczytanie metodą $_GET do wczytanego już tą samą metodą diva BOX jak na rysunku: ![]() I tak dzięku podwójnemu includowaniu powinniśmy mieć całą stronę... Wiem, że można użyć np. menu rozwijanego, żeby nie komplikować, ale zależy mi na tym rozwiązaniu, żeby strona była przejrzystsza w nawigacji. Każdy dział Home, Oferta i blablabla mają swoje własne podkategorie... To niestety nie działa... Zanim obejrzysz efektu tutaj: TUTAJ., zwróć uwagę, że w divie INFO jest tekst, a po naciśnięciu link home1 w menu, pojawia się napis: nie ma takiej strony... Podam teraz kody stron z której zbudowana jest witryna testowa: index.php:
baner.php i stopka.php (są identyczne) wczytują strony: home.php, oferta.php i blabla.php do div BOX:
Pliki home.php, oferta.php i blabla.php są praktycznie identyczne, różnią się tylko ścieżkami odniesienia do podkatalogów; home.php:
home.php wczytuje przy użyciu require listę do div MENU oraz po najechaniu na linki w menu podstrony do div INFO za pomocą $_GET['gohome']; Dla większej przejrzystości dodam jeszcze zrzuty z drzewa katalogów, żeby widać było, gdzie są umieszczone pliki: ![]() Co ciekawe, bo div BOX wszystko wczytuje się elegancko, problem jest z zagnieżdżeniem, nie wczytuje plików do div INFO po naciśnięciu linku w div MENU, ale za to wczytuje ten sam plik, który jest zadeklarowany w: przy starcie index.php. Z tego wniosek, że takie podwójne includowanie może działać, gdzieś jest jednak błąd. Jest jeszcze jeden problem - z jakiegoś powodu po naciśnięciu linku home w banerzu lub stopce i potem którego linka w menu, efekt jest taki, że ucina cały div Box z napisem, nie ma takiej strony... Nie dzieje się tak w z oferta i blabla, mimo że mają identyczny kod, sprawdzałem kilkakrotnie (różnią się tylko ściężkami dostępu do własnych podkatalogów...). Proszę Was o pomoc, gdzie tutaj jest błąd, coś powinienem dodać, usunąć? Siedzę już nad tym któryś dzień i nie widzę wyjścia z sytuacji... jeszcze ![]() A może użyć jakiejś innej techniki, która tutaj by się sprawdziła? Pozdrawiam wszystkich, którzy dotarli aż tutaj. Jesteście Wielcy!! ![]() Ten post edytował ats2008 11.02.2010, 19:55:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli do BOX się wszystko ładuje a to info nie to
tutaj powinno być bo to że załadowałeś plik przy pomocy to nie znaczy że wszedłeś do tego folderu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
Próbowałem tak wcześniej robić, ale to nie pomaga, problem jest gdzieś indziej... Dodam jeszcze kod menuhome.php (menuoferta.php i menublabla.php są analogiczne):
Próbowałem nawet w tym menu wpisywać: , jako że to się wczytuje do home.php, ale efekt był taki, że ucinął cały css i pozostawiał tylko niesformatowany home.php... Próbowałem też kombinować z 2 zmiennymi $_GET, tzn. osobno do wczytywania do BOX ($_GET['box']), a osobny do wczytywania do INFO ($_GET['gohome']). Oto kody: index2.php:
baner.php i stopka.php:
Reszta jest taka sama, tzn. jak wcześniej (tzn. ma zmienną $gohome). Efekt jest bliższy rozwiązania, tzn. wczytuje już do INFO, ale TYLKO tą stronę, która jest zadeklarowana w index.php jako startowa. W przykładzie TUTAJ jest to home.php, jeśli zmienię na oferta.php, to wtedy będzie wczytywa do info z oferty.... w przypadku innych, będzie powracał do home... Jeśli uda się rozwiązać to przechodzenie do zadeklarowanej strony startowej home.php, to problem będzie załatwiony ![]() Na razie nie mam więcej pomysłów, co z tym zrobić... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 21:04 |