![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę przeskalować zdjęcia w jednym katalogu na serwerze.
Zdjęcia zajmują ponad 3 giga, jest ich kilkadziesiąt tysięcy. Zależy mi po prostu na stworzeniu małych miniaturek. Nazwy zdjęć to hashe md5, czyli mają 32 znaki, żadnych rozszerzeń. W tym samym katalogu są też inne pliki, z innymi nazwami. Początkowo próbowałem 'starą' metodą, to jest funkcja do zmniejszania zdjęć, a następnie mielenie katalogu i tworzenie miniaturki po natrafieniu na odpowiedni plik. Fajnie działało, ale wywalało mi błąd 500 serwera, więc to raczej nie tędy droga. Postanowiłem skorzystać z Imagick - przerobiłem skrypt na taką postać:
Problem w tym, że teraz nie przerabia żadnych zdjęć.. jeśli wywalę mielenie katalogu i sprawdzanie czy pliki mają w nazwie 32 znaki, to kilka plików zmieni i stoi. Wie ktoś, gdzie tu jest błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie prościej użyć po prostu mogrify? Jedna komenda, dużo szybsze, mniej pamięci zeżre.
http://www.imagemagick.org/script/mogrify.php -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok..
tylko nie mam dostępu do linii komend, jedyne czym mogę operować, to php.. mógłbym prosić o przykład, jak to połączyć z tym moim tworkiem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale jak nie masz zablokowanego shell_exec, to działaj śmiało.
Wiele hostingów ma już ImageMagick, popróbuj. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Guzik, to nie działa.
Co mnie zastanawia odnośnie mojego wcześniejszego kodu - dlaczego dla pojedynczego pliku (zmiennej $plik przypisuje nazwę pliku) bez problemu tworzy miniaturę, natomiast jeśli daję przerabianie katalogu, to już nie działa. Wszystko przy imagick pozostawiam tak samo, jedynie komentuję pozostały kod.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:01 |