![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem ze skryptem w którym wykorzystuje upload zdjęcia z obrazka, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Jak przechwycić ['type'] obrazka? Czytałem coś ze trzeba użyć fgc ale nie wiem jak tego użyć.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
znaczy z czym masz problem? z samym wczytaniem pliku z adresu url, czy z pobraniem mime tego pliku?
jeżeli 1, to
jeżeli 2, to
albo
Ten post edytował neverever 10.02.2010, 17:17:28 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi własnie o podanie typu obrazka, jpg, gif czy inny i o resztę danych potrzebnych do wysłania obrazka
exif_imagetype odpada, bo jest to na serwerze gdzie to rozszerzenie nie działa (muszę wyskalować jeszcze obrazek) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no to jeśli chodzi o mime type, to jw. getImageSize() i w wynikowej tablicy masz w kluczu 'mime'
a jeśli chodziło by o rozszerzenie nie o typ mime, to np. Ten post edytował neverever 10.02.2010, 17:33:10 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
ok, a skąd wziąć tmp_name? bo jest potrzebne do uploadu
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, a skąd wziąć tmp_name? bo jest potrzebne do uploadu A do czego jest ci to potrzebne w przypadku czytania pliku z URLa? -bo jesli dobrze zrozumiałem, to pytałeś jak załadować plik z adresu url. A w takim wypadku tego pliku nie uploadujesz, a zwyczajnie czytasz do zmiennej i potem robisz z tym co chcesz, zapisujesz sobie do pliku, do bazy parsujesz czy co tam chcesz. jak już koniecznie chcesz do tego tempa, to http://php.net/manual/en/function.tempnam.php -------------------- neverever
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 08:57 |