![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych forumowiczów,
mam małe zapytanie, otóż chciałbym stworzyć system archiwizacji pomiarów i system odczytu danych z liczników energii elektrycznej. Liczniki komunikują się poprzez port RS485 po protokole Modbus. Teraz mam do wyboru zastosowanie konwertera RS485/RS232 lub RS485/Ethernet. Teraz pytanie czy za pomocą PHP jestem w stanie odpytać licznik i odebrać z niego dane? Z tego co czytam to każdy do tego typu aplikacji używa język C, jednak ja nie mam o nim pojęcia :-) W PHP też nie błyszczę ale zrobiłem sklep internetowy na pracę dyplomową to chociaż nie jest dla mnie tajemnicą. Konwerter RS485/Ethernet ma nadany adres IP w sieci, także dałoby radę połączyć się z nim np. z pomocą funkcji socket, z zapisem do pliku czy bazy mysql i wyświetlaniem na www to problemu nie widzę. Problem w tym jak odczytać dane przesyłane przez urządzanie ( modbus lub modbus TCP/IP). Jeśli ktoś ma doświadczenie z tego typu projektami proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszelkie wpisy. Pozdarwiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz jakieś oprogramowanie do tych liczników? Ja bym Ci radził skorzystać właśnie z niego, możesz wykonywać różne akcje stosując np. exec:
- przy pomocy exec odpalasz normalnie programy tak jak z wiersza poleceń Jeśli ten program używa jakiejś prostej bazy danych, plików tekstowych lub plików xml to jesteś w domu, bo wystarczy odczyt tych plików. Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć, jeśli tylko odczyt to nie powinno być problemów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie mam żadnego programu do licznika. To ja mam napisać mini program :-) do odczytu i archiwizacji pomiarów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy pracując na linux czy MS do tego typu rzeczy używam C zapisując odczytane dane do pliku lub SQL ,co znacznie ułatwia pracę z magistalą czy to rs485/CAN itp
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z PHP port szeregowy odpytać bez dodatkowego rozszerzenia albo programu zewnętrzenego raczej się nie da. Jeżeli masz możliwość zastosowania tego konwertera Ethernetowego, to w tą stronę bym próbował, bo w PHP odpytywanie po adresie IP jest akurat łatwe. Trzeba tylko pamiętać o tym że Ethernet z natury swojej jest niedeterministyczny, więc do konkretnej aplikacji może się nie nadawać. (Ale jeżeli nie potrzebujesz tych danych "natychmiast", to raczej będzie ok).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:04 |