Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP a komunikacja z urzadzeniami MODBUS
jbsport82
post 10.02.2010, 11:27:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam szanownych forumowiczów,

mam małe zapytanie, otóż chciałbym stworzyć system archiwizacji pomiarów i system odczytu danych z liczników energii elektrycznej.

Liczniki komunikują się poprzez port RS485 po protokole Modbus.
Teraz mam do wyboru zastosowanie konwertera RS485/RS232 lub RS485/Ethernet.

Teraz pytanie czy za pomocą PHP jestem w stanie odpytać licznik i odebrać z niego dane?

Z tego co czytam to każdy do tego typu aplikacji używa język C, jednak ja nie mam o nim pojęcia :-)
W PHP też nie błyszczę ale zrobiłem sklep internetowy na pracę dyplomową to chociaż nie jest dla mnie tajemnicą.

Konwerter RS485/Ethernet ma nadany adres IP w sieci, także dałoby radę połączyć się z nim np. z pomocą funkcji socket,
z zapisem do pliku czy bazy mysql i wyświetlaniem na www to problemu nie widzę.

Problem w tym jak odczytać dane przesyłane przez urządzanie ( modbus lub modbus TCP/IP). Jeśli ktoś ma doświadczenie z tego typu projektami proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za wszelkie wpisy.

Pozdarwiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Pilsener
post 10.02.2010, 11:45:24
Post #2

-----

A masz jakieś oprogramowanie do tych liczników? Ja bym Ci radził skorzystać właśnie z niego, możesz wykonywać różne akcje stosując np. exec:
  1. exec('program.exe -parametry');
- przy pomocy exec odpalasz normalnie programy tak jak z wiersza poleceń

Jeśli ten program używa jakiejś prostej bazy danych, plików tekstowych lub plików xml to jesteś w domu, bo wystarczy odczyt tych plików.

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć, jeśli tylko odczyt to nie powinno być problemów winksmiley.jpg
+Quote Post
jbsport82
post 11.02.2010, 14:46:26
Post #3

-----

Witam,
nie mam żadnego programu do licznika. To ja mam napisać mini program :-) do odczytu i archiwizacji pomiarów.
+Quote Post
gothye
post 11.02.2010, 14:56:38
Post #4

-----

czy pracując na linux czy MS do tego typu rzeczy używam C zapisując odczytane dane do pliku lub SQL ,co znacznie ułatwia pracę z magistalą czy to rs485/CAN itp

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW
+Quote Post
Mchl
post 11.02.2010, 22:25:05
Post #5

-----

Z PHP port szeregowy odpytać bez dodatkowego rozszerzenia albo programu zewnętrzenego raczej się nie da. Jeżeli masz możliwość zastosowania tego konwertera Ethernetowego, to w tą stronę bym próbował, bo w PHP odpytywanie po adresie IP jest akurat łatwe. Trzeba tylko pamiętać o tym że Ethernet z natury swojej jest niedeterministyczny, więc do konkretnej aplikacji może się nie nadawać. (Ale jeżeli nie potrzebujesz tych danych "natychmiast", to raczej będzie ok).
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:04