Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [CSS][HTML][PHP]Expires headers - jak to zrobić?
nowy_pehapowiec
post 10.02.2010, 10:21:50
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak ustawić długość przechowywania plików css, obrazów i innych w keszu przeglądarki użytkownika?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 10.02.2010, 12:08:32
Post #2

-----

Z tego co wiem da się ustawić ogranicznik pamięci podręcznej:
http://pl.php.net/manual/pl/function.sessi...che-limiter.php

Można też ustawić odpowiednie meta dla strony lub wysłać odpowiednie nagłówki headerem.

Ale to leży po stronie usera, jeśli user nie życzy sobie, by przeglądarka zapamiętywała np. wypełnione formularze czy zapisywała stronę na dysku to możesz ustawiać dowolne nagłówki a i tak nic nie zdziałasz, jak sobie ustawię historię na 24 godziny a Ty mi każesz stronę trzymać 60 dni to kto wygra?

Zainstaluj dodatek do HTTP i potestuj różne nagłówki na różnych przeglądarkach - jedne będą skłonne do współpracy, inne nie. To co wyślesz to i tak będzie tylko sugestią dla przeglądarki, w dodatku różne przeglądarki mogą wymagać różnych nagłówków i dysponować różnymi systemami cachowania stron.
+Quote Post
nowy_pehapowiec
post 10.02.2010, 12:16:50
Post #3

-----

Właśnie o tą sugestie mi chodzi. Szczególnie zależy mi nie pobieraniu plików css i obrazów za kazdym razem kiedy user przegląda stronę. Dodatek do firebuga jako jeden z błędów wyświetla mi właśnie brak daty ważności plików css.
Pilsner czego używasz do analizy ruchu http na stronach?

pozdro
+Quote Post
thek
post 10.02.2010, 12:41:42
Post #4

Grupa: Moderatorzy

A ja ze swojej strony podsuwam pomysł o htaccess smile.gif Można w nim określić jakie typu plików mają być u usera i kiedy odświeżane. Zainteresuj się frazami: ExpiresActive i ExpiresByType winksmiley.jpg

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
nowy_pehapowiec
post 11.02.2010, 10:23:19
Post #5

-----

a jak ustawić to poprzez mete w sekcji head?
+Quote Post
thek
post 11.02.2010, 10:54:27
Post #6

Grupa: Moderatorzy

Przez metę? Powiem tylko tyle, że w moim przypadku sekcje w meta wszystkie niemal przeglądarki ignorowały winksmiley.jpg Niestety dopóki nazwa pliku pozostaje niezmienna to nawet ustawianie no-cache, expires i tym podobnych mechanizmów w znacznikach meta było ignorowane przy pobieraniu z serwisu danych co kończyło się tym, że zamiast pobrać nowe z serwera brało z cache'u. Dopiero odświeżanie z pominięciem cache skutkowało. Przynajmniej w sytuacji gdy z poziomu ftp nadpisałem jakiś plik innym (konkretnie pliki jpg zastępowałem).

Ten post edytował thek 11.02.2010, 10:58:30

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.06.2025 - 15:10