![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od dawna korzystam z statystyk google analytics, lecz dopiero niedawno natknąłem się na info o GAPI.
I tak z danych statystyk poszczególnych stron (mam z 6) chciałbym pobrać liczbę wizyt łącznie, czyli stworzyć licznik odwiedzin. Znalazłem kilka tutoriali jak to uczynić, i tak wklejam:
Lecz ciągle generuje mi się błąd: Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'GAPI: Failed to authenticate user. Error: "Request failed, fopen provides no further information"' in C:\.www\_temp\google-analytics-counter\google-analytics-counter\simple\gapi.class.php:418 Stack trace: #0 C:\.www\_temp\google-analytics-counter\google-analytics-counter\simple\gapi.class.php(62): gapi->authenticateUser('login@gmail....', 'password') #1 C:\.www\_temp\google-analytics-counter\google-analytics-counter\simple\simple.php(44): gapi->__construct('login@gmail....', 'password') #2 {main} thrown in C:\.www\_temp\google-analytics-counter\google-analytics-counter\simple\gapi.class.php on line 418 I coś mi się chyba wydaje, że nie rozumie zasad wykorzystanie GAPI. Tak się zastanawiam czy to narzędzie jest dostępne dla wszystkich, czy tylko dla klientów komercyjnych google? ![]() Jeśli dla wszystkich to co robię nie tak, jakie dane powinienem podać jako: define('ga_email','yourGoogleEmail'); define('ga_password','yourGooglePass'); define('ga_profile_id','yourProfileID'); ja podaję: pełny adres gmail'a (login@gmail.com), hasło do niego oraz (i tu nie jestem pewien) identyfikator profilu: w kodzie śledzenia z google analytics otrzymałem: UA-12938064-1 - domyślam się, że to jest id profilu, próbowałem pisać 12938064, 129380641, '12938064-1', 'UA-12938064-1' i za każdym razem mam ten sam błąd (błędnej autoryzacji). Dodam, że konto dla tej strony utworzyłem wczoraj, kod śledzenia został wykryty w google analytics, lecz jeszcze nie ma żadnych danych zgromadzonych, czyo jest powód, czy jak sądzę faktycznie czegoś nie rozumiem i coś źle robię ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przejrzałem przyklad u nich na stronie oraz porownalem kod.
Przyklad na stronie:
Ma sie nijak do kodu klasy:
![]() Drążac dalej znalazłem:
Ktore to dopiero zwraca obiekt gapi przy podaniu loginu i hasła. Drążac dalej znalazlem przykład: http://gapi-google-analytics-php-interface...mple.report.php
Tak wiec na przyszlosc opieraj sie na aktualnych przykladach ![]() http://gapi-google-analytics-php-interface....com/svn/trunk/ choc przegladajac kod klasy wydaje mi sie ze powinno byc tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poddaj się, naprawdę chyba czegoś nie rozumiem ;(
nospor, dzięki za rady, poszukałem nowej wersji klasy (http://code.google.com/p/gapi-google-analytics-php-interface/) ściągnąłem wersji gapi-1.3.zip i wedle pierwszego najprostszego przykładu:
I dochodzę do wniosku, że podaje błędnie dane: Co mam wpisać w youremail@email.com, to ma być adres poczty gmail, którym to loguję się do usługi google analytics i hasło do niego, czy też mam podać adres email w domenie której dane chce wyświetlić i dane do niego... I dalej kolejny plik to example.filter.php, totaj potrzeba podać: define('ga_email','youremail@email.com'); define('ga_password','your password'); define('ga_profile_id','your profile id'); I teraz czy your profile id to UA-12938064-1 fragment identyfikatora z kodu śledzącego na stronie, czy całość ![]() ![]() ![]() Ogólnie proszę pomoc w zrozumieniu jakie dane mam podać, żebym mógł pobrać dane statystyk z konta google analytics, ponieważ na razie wszystkie moje próby zakańczają się błędem autoryzacji...... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
az sobie pobralem te klase. dziala jak marzenie
![]() jako ID masz podac id raportu. Gdy wchodzisz w google analitics to masz link "Wyswietl raport". I ten link zawiera ID -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:36 |