![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
form.php
dodaj.php
Na trobe utworzylem w phpmyadmin baze z tabela pilka i 2 polami id (auto) oraz typ (varchar) id klucz. Jak korzystam z tego formularza i wpisuje jakis text w polu zdarzenie(typ) to w bazie dodaje sie rekord ale tylko automatyczne ID natomiast TYP jest pusty gdzie ejst blą ? Pzdr. Rafal |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie przyszlo ci na mysl, by sprawdzic czy $typ nie jest puste?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
rety... mowiac $typ mam na mysli $typ a nie cos w bazie....
ja wiem ze jest puste i wiem dobrze dlaczego. Ale chce byś ty sam te banalną rzecz odkrył - tak na przyszlosc... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak ![]() Nie zgaduj nie o to chodzi. Swoją drogą powinno być:
Dlaczego $zmienna a nie $typ? ;] ~nospor - ja Cię bardzo przepraszam, ale chyba muszę... ~trk - Google, fraza: register globals -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
@fifi twoje zapytanie jest bledne. juz mi sie naweet nie chce tlumaczyc dlaczego...
Cytat ~nospor - ja Cię bardzo przepraszam, ale chyba muszę... naprawdę mogles wytrzymac... chodzi o to, by koles nauczyl sie diagnozowac gdzie lezy problem. On pewnie mysli ze zapytanie jest zle, bo oczywiscie jest swiecie przekonany ze wszystkie dane ma ok. A wystarczy zrobic glupie echo $typ by sie dowiedziec ze jednak danych nie ma ok. Jak juz by opanował tę trudną sztukę to by poszedł dalej, ale nie, trzeba na "pomogł" zasłuzyc... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgaduj nie o to chodzi.
Swoją drogą powinno być:
Mogę się mylić bo dopiero zaczynam rozgryzac php. Z uszanowaniem dla nospor i fifi209 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi twoje zapytanie jest bledne. juz mi sie naweet nie chce tlumaczyc dlaczego... Sorki za offtopic, ale wstawianie w zapytanie '' jest również bezsensowne, można przecież napisać null. Id jest zwykle potem auto_increment więc moje zapytanie będzie działało. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Cytat orki za offtopic, ale wstawianie w zapytanie '' jest również bezsensowne, można przecież napisać null. No jednak mnie zmuszasz do wytlumaczenia...Id jest zwykle potem auto_increment więc moje zapytanie będzie działało. To sobie zrob tabele, gdzie masz dwa pola : jedno auto_increment a drugie pole tekstowe a nastepnie wykonaj swoje zapytanie: INSERT INTO tabela VALUES('blabla') ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ja dopiero sie chwycilem za php a wy mi juz jakies zagadki dajecie w dziale dla niemowlakow.
Rozumiem ze chodzi o to zeby zrobic w dodaj.php $zmienna=$typ; i w zapytaniu zamaist typ dac zmienna ![]() czy o to ze trzeba dac ta kropke przed $ ![]() ![]() Bez zagadaek juz prosze. Tak jak pracujacego fizycznie rano cegla wazy 1kg a po 10 godiznach pracy 10kg tak dla mnie dziisja juz ten prosty blad wazy 10 kg |
|
|
![]()
|
|
@trk zadalem ci proste zadanie do wykonania:
echo 'Zmienna typ: '.$typ; czy to takie trudne? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No jednak mnie zmuszasz do wytlumaczenia... To sobie zrob tabele, gdzie masz dwa pola : jedno auto_increment a drugie pole tekstowe a nastepnie wykonaj swoje zapytanie: INSERT INTO tabela VALUES('blabla') ![]() Nie ma to jak zasypiać ^^ Oczywiście masz rację... Uciekł mi fakt, że robię tak: INSERT INTO `tabela` (`pole`) VALUES('wartosc'); -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Musisz po prostu wziaść ten typ z GET
Formularz masz metoda get a pole masz o nazwie typ czyli $_GET['typ']; a przypisac do zmiennej tak:
teraz juz chyba wiesz o co chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
form method=get action="a.php"
name="autor" type="text" i w a.php zmienna autor ma wartosc wiec co ty gadasz o jakims get ![]() Ten post edytował trk 9.02.2010, 23:38:09 |
|
|
![]()
|
|
no spoko faktycznie widze ze nic nie wyswietla czyli dane nie zostaly przeslane do dodaj.php wiec nie moga tez byc dodane do tej zasra**j tabeli tylko co zorbic zeby sie przeslaly dlazcego skoro w formularzu jest name=typ to informacje w w tym nie zostaja przeslane ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mi sie juz nie chce myslec, ja chcesz si etylko dowiedziec bo nie zasne a chce sie polozyc jutro jak napisze o pomoc to bede rozwiazywal zagadki ale juz nei dzisiaj Szukasz błędu w złym miejscu, przesyła do dodaj, wez sobie w pliku dodaj.php wstaw taki kod: zobacz co sie stanie a potem wstaw sobie nad echo takie cos
zakladajac ze formularza nie zmieniales i zostal taki jaki pokazales |
|
|
![]()
|
|
Szukasz błędu w złym miejscu, przesyła do dodaj, wez sobie w pliku dodaj.php wstaw taki kod: zobacz co sie stanie a potem wstaw sobie nad echo takie cos
zakladajac ze formularza nie zmieniales i zostal taki jaki pokazales tylko ze jak zrobie sobie formularz: form method=get action="a.php" z polem: name="autor" type="text" i po wyslaniu w a.php zmienna autor ma wartosc taka jak podalem w formularzu i nie potrzebuje dodawac get :/ Ten post edytował trk 9.02.2010, 23:43:02 |
|
|
![]()
|
|
Cytat no spoko faktycznie widze ze nic nie wyswietla czyli dane nie zostaly przeslane do dodaj.php wiec nie moga tez byc dodane do tej zasra**j tabeli SUPER. Teraz juz wiesz ze byles w bledzie myslac ze dane są. To chcialem uzyskac. Na przyszlosc moze sam bedziesz potrafil zdiagnozowac gdzie lezy problem.Cytat c wiec co ty gadasz o jakims get Do danych z linku oraz z formularza wysylanego metodą get nalezy sie dobierac z tablicy $_GET Do danych z forma wysylanego metodą post nalezy sie dobierac z $_POST. Czyli u ciebie nie:$typ a: $_GET['typ'] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tylko ze jak zrobie sobie formularz: form method=get action="a.php" z polem: name="autor" type="text" i po wyslaniu w a.php zmienna autor ma wartosc taka jak podalem w formularzu i nie potrzebuje dodawac get :/ No to jesli masz juz ta wartosc ktora chciales to w czym teraz jest problem?? jesli chodzi o dodanie do bazy to musisz wziasc ta zmienna w taki sposob '".$zmienna."'
|
|
|
![]()
|
|
Za kazdym razem $_GET albo POST
![]() Ale jak robie formularz co przesyla do a.php i otwiera sie a.php i robie tylko $zmienna to pokazuje mi wartos bez $_GET zadnego ------------------------------------------------- Robice z mozgu wode, przeciez jak w formularzu mam pole name=typ i przesyla to do a.php to w tym a.php wyswietla sie wartosc bez zadnego $_GET czy POST a tutaj w moim przypadku nie wyswietla sie jednak i nie weim co jest grane. i Raz piszesz ze jak wyswietla bez get to super jak nie wyswietla to dodaj GET a ja chce poprostu zbey ktos to wyjasnil pozatym piszesz : a to nie proawda bo powinno byz ' zamaist " w srodku tak ? Ten post edytował trk 9.02.2010, 23:55:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:48 |