![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem ze stworzeniem prostej listy wyboru listy miesięcy od daty rejestracji. Nie mam problemu z wygenerowaniem samych miesięcy, wykonuję to tym kodem:
Jedyny znany mi błąd, to ten, że nie dodaje mi ostatniego miesiąca, ale z tym sobie jakoś poradzę. Problem tkwi w tym, że wybierając jeden z miesięcy, ma Ajax aktualizować wyniki, ale co zapisać w wartości opcji? Nie ma sensu zapisywać ID miesiąca, bo je generuję do 12 miesięcy, aby lista nie była zbyt duża, a także, żeby wyników nie było za dużo. Nie widzę sensu zapisywać wartości jako datę unixową, chyba, że to ma sens? To ma działać tylko dla wywołań Ajax, więc sprawa rozbija się o zapisanie wartości i dlaczego nie dodaje mi ostatniego możliwego miesiąca? Moim celem jest stworzenie listy w ten sposób: Grudzień 2009 Styczeń 2010 Luty 2010 Gdzie w grudniu nastąpiła rejestracja do dnia dzisiejszego. Żebym mógł w łatwy sposób via Ajax aktualizować wyniki. Pozdrawiam, Largo Witam, Z tamtym problemem sobie poradziłem w 100% i nie okazał się trudny :-) Ale moim nowym problem jest zapytanie MySQL. Mam danę zapisywaną w formacie unixowym, więc operacje na formacie dat z MySQL odpada, zostaje konwersja, ale to za dużo roboty. Mam rozwiązanie polegające na dołączeniu deklaracji warunku z datami pomiędzy, więc wykorzystanie BETWEEN, ale czy to najoptymalniejsze wyjście? Myślałem, że dałoby się poprzez przygotowanie danych wykorzystać warunek, że w danym miesiącu. Mam do wyboru z opcji dać nazwę miesiąc ( IMHO bezsens ), ale dałem liczbę określającą dany miesiąc. I jak takie zapytanie stworzyć? Problem polega na tym, że użytkowników wybiera danych miesiąc i tylko z niego są pokazywane informacje. Proszę o porady. Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 9.02.2010, 21:45:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 12:05 |