![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Myślę własnie nad systemem tagów dla tworzonego serwisu i pewna kwestia jest dla mnie problematyczna, mianowicie - zastanawiam się w jaki sposób zrealizować przeglądanie tagów. Cho dzi mi sytuację, w której mam w bazie danych tabelę z plikami (w tym wypadku), drugą tabelę, w której do każdego pliku są przypisane odpowiednie tagi. Na podstawie tego generowana jest chmura tagów i po kliknięciu na każdy tag mozemy przeglądać pliki nim opisane. Pytanie powstaje w jaki sposób rozwiązać kwestię identyfikacji taga. Mogę dać w adres poprostu nazwę taga, ale wtedy powstaje problem polskich znaków. Mogę ten problem rozwiązać przechowując w bazie danych wersję taga bez nich, ale wtedy może nastąpić kolizja nazw w momencie gdy będę np. tagi "liść" i "lisc", gdyż zostaną potraktowane jako jeden i ten sam tag. Może ktoś podpowie jakieś dobre rozwiązanie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do identyfikacji każdego rekordu w bazie danych powinno służyć pole id z auto_increment. Wtedy podczas wyświetlania tagów, do każdego przypisujesz jego id w adresie, czyli np. tagi.php?id=id_taga gdzie tagi.php odbiera za pomocą GET'a to id i wyświetla wszystkie pliki z nim związane. Chyba dobrze zrozumiałem twoje pytanie, jak nie to wyjaśnij dokładniej o co ci chodzi
![]() -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mogę dać w adres poprostu nazwę taga, ale wtedy powstaje problem polskich znaków. Jaki problem?! Linki: Odczyt GET: Jeśli masz starą wersję PHP to możesz zrobić sobie funkcje:
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:16 |