![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje pytanie brzmi czy da się jakoś wybrać poprzez warunek WHERE w funkcji SELECT elementy ktore maja taka sama wartosc jak elementy innej tablicy. czyli np. SELECT id, cos2 from tabela WHERE id = $tab['xxx'] chciałbym aby to zapytanie wybrało z bazy wszystkie rekordy ktore maja taka samą wartosc co dane w tabeli. zalozmy, że mamy id: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 a wartosci w tabeli to 2,4,5,6,8 chce aby funkcja mysql_fetch_assoc zwrocila cos2 dla id rownego 2,4,5.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład:
chyba że druga tabela to zmienna w PHP to wtedy możesz użyć funkcji join: Ten post edytował altruista2 8.02.2010, 22:43:22 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie działa poprawnie, to znaczy? Wysadza klawiaturę?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz jakie wyskakują błędy (mysql_error()), i jak wygląda to zapytanie (echo $zapytanie)
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Na szczęście nie.
Mam dwa elementy w tabeli po zapisaniu do zmiennej $_SESSION['koszyk'] wartosci 1 nie wyswietla sie zaden rekord ale gdy wartosc jest 2 to element pobiera sie prawidlowo. kwestie dodania wartosci do tej tablicy rozwiazalem tak:
Ten post edytował attimo 9.02.2010, 18:56:11 |
|
|
![]()
|
|
Czyli wszystko ok?
![]() BTW. Możesz krócej:
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Gdy otwieram strone prawidłowo wyświetla się, że koszyk jest pusty by to sprawdzić napisałem taki kod:
W bazie są 3 rekordy czyli 3 id 1,2,3. Gdy zapisuje do zmiennej $_SESSION['koszyk'] jakąś wartość komunikat o tym, że koszyk jest pusty znika, ale powinien wyswietlic sie produkt ktory zostal dodany, ale tak nie jest, gdy wybieram produkt o id 2 jego nazwa sie pojawia w koszyku czyli zostal wybrany, to samo dzieje sie z 3 produktem natomiast gdy chce dodac pierwszy nic sie nie dzieje. aktualny kod funkcji wyswietl_koszyk jest taki:
Ten post edytował attimo 10.02.2010, 18:43:10 |
|
|
![]()
|
|
dopisz po $zapytanie a przed $wynik
to zobaczymy jak wygląda to zapytanie. I usuń ten błąd: powinno być samo I trzy pytania z mojej strony: Pierwsze: Po co w argumentach funkcji wyswietl_koszyk() jest zmienna $koszyk skoro jej nie używasz? Drugie: Czemu się łączysz z bazą danych w funkcji? Trzecie: Po co ci ta zmienna $polaczenie ? Ten post edytował altruista2 10.02.2010, 18:52:41 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem błąd i teraz działa poprawnie, dzięki wielkie
![]() Ad.1 jakiś śmieć zapomniałem usunąć Ad.2 Nie bardzo wiem jak to inaczej rozwiązać Ad.3 Zawsze, gdy chce się połączyć z bazą używam tych wszystkich funkcji. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ad.2 Nie bardzo wiem jak to inaczej rozwiązać Łącz się na np. początku pliku całego ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:10 |