![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem bardzo początkującym webamsterem. Pracuję nad swoją stroną internetową w Wordpressie. Już jest prawie skończona. Mam jeszcze jeden problem. Jak wejdziecie na moją stronę(www.otwartezagrody.org) to zauważycie że w przypadku menu poziomego, aktywna strona jest podświetlona na zielono. To samo jednak nie występuje w przypadku menu bocznego. Myślę że ma to związek z tym, że menu boczne obecne jest przy pomocy odpowiedniej wtyczki. Mój plik style.css wygląda tak: http://wklej.org/id/270316/ A tutaj plik wtyczki (cała wtyczka ma tylko jeden plik): http://wklej.org/id/272431/ Byłbym wdzięczny gdybyście mi napisali jak najprościej jak mogę to zrobić. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja is_page() w szablonie twojej strony załatwi sprawę, moim zdaniem to będzie mało elegancki sposób, ale da radę heh
![]() W dokumentacji znalazłem: Cytat A PAGE Page This section refers to WordPress Pages, not any generic webpage from your blog. is_page() When any Page is being displayed. is_page('42') When Page 42 (ID) is being displayed. is_page('About Me And Joe') When the Page with a post_title of "About Me And Joe" is being displayed. is_page('about-me') When the Page with a post_name (slug) of "about-me" is being displayed. is_page(array(42,'about-me','About Me And Joe')) Returns true when the Pages displayed is either post ID 42, or post_name "about-me", or post_title "About Me And Joe". Note: the array ability was added at Version 2.5. Czyli zrób coś takiego:
Jeżeli będziesz na stronie z id 44 to zostanie dodana klasa do linku, potem w css definiujesz ją i nadajesz linkom kolor jaki ustawisz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za skomplikowane to trochę? Może jest jakiś prostszy sposób bo nie za bardzo wyobrażam sobie wdrożenie tego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prostszy?
![]() Skoro trudne jest dla Ciebie otworzenie 2 plików na ftp i dopisanie kilka linijek kodu, no to ja Ci nie pomogę... i jedno jeszcze powiem prostszego sposobu chyba nie ma. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
No ok tylko jak pisałem nie za bardzo znam się na tym i nie wiem gdzie to mam dokładnie wstawić. Po za tym przyjrzałem chyba wszystkie pliki Wordpressa i czegoś takiego jak mi Ty napisałeś nie znalazłem...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Najpierw sprawdź jaki masz zainstalowany theme. Folder ze wszystkimi plikami theme znajdziesz w katalogu
Kod /wp-content/theme/TU_NAZWA_TWOJEGO_THEMA Każdy theme masz podzielony na sekcje między innymi: head, footer, archive... wszystko z rozszerzeniami PHP. W tych plikach musisz znaleźć plik z swoim lewym menu(prawdopodobnie będzie to plik sidebar.php) Otwierasz go i wyszukujesz listy ze swoimi linkami. Jak już znajdziesz to dopisujesz taki kod jaki podałem ci wyżej, czyli: W tym przypadku funkcja is_home() sprawdza, czy internauta przegląda stronęgłówną, jeżeli tak, to dopisywana jest klasa CSS pod nazwą "activ", is_home stosujesz do odnościka strony głównej, do reszty stosujesz funkcję is_page(TU_ID_PAGE), dla przykładu:
Nie wiem, czy nie będziesz musiał tego id strony podawać w cudzysłowach, ja na swoim blogu wpisuje słowne nazwy podstron. Na koniec otwierasz plik css stylu i gdzieś pod końcem dopisujesz: Naturalnie tam gdzie green możesz podać dokładniejszy kolorek, jaki tylko sobie zapragniesz. Dla przykładu podaję kod ze swojej strony, ja robiłem to inaczej, bo dopisywałem _activ do klasy jeżeli strona była aktywna:
Efekt możesz zobaczyć na www.raciniewski.eu (działają tylko strona główna i portfolio z tego względu, że reszty jeszcze nie utworzyłem) Mam nadzieje, że dasz sobie radę. Ten post edytował emtiej 9.02.2010, 19:18:52 |
|
|
![]()
|
|
Tylko że u mnie sidebar.php wygląda tak:
Cytat <div id="sidebar" class="secondary"> <?php th_sidebar(); // The magical sidebar hook ?> <?php $wp_the_query->current_post--; setup_postdata($wp_query->next_post()); // Reset post data for comments ?> </div> Gdzie mam więc to wstawić dokładnie? |
|
|
![]()
|
|
Jak już powiedziałem odnajdź plik w którym masz to menu lewe... Nie wiem nie mam pojęcia w jakim pliku może to być, bo każdy theme jest inaczej podzielone itp. Poszukaj, czy to duży problem przejrzeć wszystkie pliki w folderze z twoim themem?
Możliwe że to menu wyświetlane jest jakąś funkcją, wtedy będzie ona w functions.php Szukaj kodu podobnego do tego: Jeżeli te linki wyświetlane są jakąś funkcją, np get_pages() albo coś w podobie, to wiadomo że będzie inaczej wyglądać. Jak naprawdę nie masz pojęcia gdzie tego szukać, to spakuj mi ten theme do winrara i wrzuć go na forum/upload plików/ftp i rzucę okiem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:08 |