![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek chciałbym przywitać wszystkich, jestem tu nowy
![]() Oto problem: Tworzę stronę o scrabble i chcę zrobić narzędzie anagramator takie jak tu: http://www.pfs.org.pl/anagramator.php Chcę osiągnąć jak największą wydajność przy anagramacji i nie potrafię wymyślić dobrej struktury tabeli MySQL ze słówkami jak i samego zapytania. (W bazie znajduje się >1.000.000 słów) Jedyna rozwiązanie na jakie wpadłem to takie, że tabela składa się ze słowa i 26 kolumn odpowiadającym ilości danej litery w słowie oraz jedej kolumna odpowiadająca ilościom liter w słowie - czyli np. [b]TRAMWAJ[b] to: Cytat T - 1 R - 1 A - 2 M - 1 W - 1 J - 1 Długość - 7 zapytanie SQL wygląda tak: Kod SELECT Słowo FROM Tabela WHERE T=1 AND R=1 AND A=2 AND M=1 AND W=1 AND J=1 AND Dlugosc=7 Niestety takie zapytanie zajmuje ok. 2-3 sekundy, co jest kompletnie niewydajne. Próbowałem też z RLIKE, REGEXP itd. ale to wychodzi jeszcze gorzej... Czy ma ktoś "szybszy" pomysł? ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie robiłem żadnych testów, ale wydaje mi się, że lepiej jest najpierw posortować alfabetycznie litery wyszukiwanego zwrotu:
Kod Crozin -> cinorz (chyba dobrze to zrobiłem) I wyszukiwać właśnie takiego zwrotu. Oczywiście w bazie danych musiałbyś mieć tabelę ze słowami, kolejną z posortowanymi literami słów oraz ostatnią łączącą obie.Problem stanowią jedynie te blanki. Jednakże tutaj ograniczyłbyś się ponownie jedynie do wybrania odpowiednich ID z tabeli posegregowanych liter (no cholera zapomniałem jak się to normalnie nazywa ![]() Później wystarczy już tylko wybrać listę słów, które są powiązane (tabela powiązań) z danymi posegregowanymi literami. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też myślałem o tym, ale spójrz:
TRAMWAJ = AAJMWRT będę chciał zaanagramować AA*MWRT czyli AAMWRT i mi nie znajdzie: AAJMWRT AAMWRT -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję zapoznanie się z pracą Daniela Janusa na temat systemu Pliquarp, który służy do wyszukiwania słów w Korpusie języka Polskiego (używanego w PWN), no i przede wszystkim polecam przeczytanie książki Knutha o generowaniu wszystkich krotek i permutacji.
Po tej lekturze na pewno przyjdzie Ci jakieś rozwiązanie do głowy ![]() Co możesz zrobić (ja tak zrobiłem w swoim programie działającym a'la OSPS/Anagramator to: I1) stworzyć dodatkową indeksowaną kolumnę zawierającą informację o długości słowa I2) stworzyć dodatkową indeksowaną kolumnę zawierająca pierwszą literę wyrazu I3) stworzyć dodatkową kolumnę zawierającą wszystkie litery z wyrazu posortowane od A do Z Zadawanie zapytania do bazy wyglądałoby następująco: Z1) Bierzesz wszystkie litery (bez blanków) i tworzysz z nich wszystkie permutacje Z2) Bierzesz blanki podstawiasz po kolei literki A-Z, tworząc permutacje Z3) Robisz permutacje obu tych zbiorów, a następnie usuwasz duplikaty, sortujesz litery od A-Z Z4) Przesyłasz zapytanie do bazy, korzystając z indeksów: I1 oraz I3 Mój programik, napisany w podobny, do powyższego algorytmu, sposób generuje losowo 100 słów 7 literowych a następnie przeszukuje całą bazę, czy nie ma w nim przypadkiem innych słów z tych samych liter. Cały proces, PHP + baza MySQL (MyISAM) + framework PRADO wykonują to zadanie (bez żadnych cache'ów i akceleratorów) w ok 1,5 minuty (1 słowo wraz z permutacjami ok 0,5 sek). P.S. Proponuję również zapoznać się z tym wątkiem P.S.2. Aby zoptymalizować twoje zapytanie, dodaj indeks do kolumn z ilością wystąpień danej litery P.S.3 Aha, jest jeszcze algorytm Knutja-Morrisa-Pratta Ten post edytował Aztech 11.02.2010, 10:42:25 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za pomoc!
Patrząc na Twój awatar widzę że jesteś głęboko w temacie ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie się udało osiągnąć całkiem przyzwoite wyniki na mssql wykorzystując zwykle indeksy.
tu można znaleźć gotowe rozwiązanie scrabble słownik szukanie wyrazów jeśli jest wystarczająca wydajność chętnie pokaże środek. pozdrawiam scrabblemania.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 06:04 |