![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem dziś napisać skrypt sprawdzający poprawność loginu hasła oraz adres e-mail nowego użytkownika przed dodaniem go do bazy. Wymodziłem coś takiego, wiem że każdy z Was pewnie napisałby to lepiej, ale chciałem aby to było moje "dzieło" a nie znalezione w necie ![]() Mam problem.. funkcje nie działają, nie zwracają żadnych "kodów_błedu" bez względu co im zapodam.. Wygląda to tak: functions.php
testowe wywołanie: index.php
pewnie jest jakis głupi błąd.. ale nie mogę fo znaleść wygląda to tak jakby funkcje nie miały zamiaru się wykonać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
1.Nie przypisujesz nigdzie wartości zwracanych przez funkcje, więc $kod_bledu w wywołaniu f-cji raportuj_blad() nie ma wartości, tak samo, jak póxniej $alert, który chcesz wyświetlić:
Powinno być:
2. W functions.php ostatni nawias zamykający masz ZA ?> a powinien byc PRZED. Zainstaluj sobie IDE podświetlające błędy składni, będzie Ci łatwiej (np. NetBeans) Ten post edytował blooregard 8.02.2010, 12:18:41 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aaaa dziękuje bardzo
![]() Składnia jest ok, przepisując ją tutaj pomyliłem ten nawias.. Wielkie dzięki, taki prosty błąd.. Jeszcze pytanie z mojej strony, licząc na Wasze doświadczenie.. Takie sprawdzenie danych przed zapisem do bazy jest wystarczające? na co moge jesze rzucic warunki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Generalnie skrypt jest przekombinowany i wszystko dałoby się zapisać w 20% linijek tego, co Ty napisałeś, ale dobra, uczysz się.
Co robisz źle? - niepotrzebnie eliminujesz z hasła znaki inne niz litery i cyfry. dobre hasło wręcz powinno zawierac np. znaki specjalne (!,#,$ itp.) - brakuje walidacji, czy dany login i email juz istnieją w bazie (generalnie taka sytuacja nie powinna miec miejsca, no chyba, że logika aplikacji dopuszcza taką sytuację). Co do pytania, czy jest wystarczające: to zależy od wymagań aplikacji. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
jeszcze raz dziękuje, wiem że ktoś bardziej obyty z PHP napisałby to w kilku linijkach.. ale chciałem zrobić to sam
![]() Pozdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:35 |