Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> PHP i php_pgsql, Często dyskutowany temat, ale jak dotąd brak rozwiązań
spokz
post 9.02.2010, 19:55:06
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Moja konfiguracja:
- Apache 2.2.11
- PHP 5.3.0
- PostgreSQL 8.4
- Windows 7

Mam problem z załadowaniem rozszerzenia php_pgsql (oraz php_pdo_pgsql). Próbowałem bardzo wielu kombinacji (kopiowanie starszych wersji .dlli, odpalanie na innych wersjach Apacha i PHP, zmienianie wartości PATH w zmiennych środowiskowych, kopiowanie .dlli do Windows/system32 itd.). Poświęciłem dzisiaj pół dnia na znalezienie rozwiązania, lecz udało mi się połowicznie, gdyż działa ono tylko w starszych wersjach PHP i na Windows XP.

Jeżeli ktoś znalazł rozwiązanie dla takiej konfiguracji to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Dla osób szukających takiego rozwiązania napiszę, że udało mi się uruchomić tą konfigurację. W sumie nic nowego nie zrobiłem a zaczęło działać, więc prawdopodobnie pomógł restart. Apache i PHP działa mi z serwera WAMP 2.0i bez żadnych modyfikacji. Operacje, które pomogły w uruchomieniu usługi to skopiowanie plików php_pgsql.dll oraz php_pdo_pgsql.dll do katalogu Windows/system32 oraz dodatkowo dodanie do zmiennej środowiskowej PATH ścieżki do katalogu z rozszerzeniami PHP (standardowo katalog php/ext).

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
wiiir
post 24.02.2010, 14:08:46
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ostatnio chcialem zainstalowac postgresa.. i no jak chcialem tak zrobilem .. na ich oficialnej stronie sciagnelem instalatora.. pozniej podczas instalacji wybralem sobie zeby mi sciaganal i zainstalowac web pakiet (php + apacha)... samo sie wszystko zainsalowalo z pomyslnymi ustawieniami php i apcha wystarczylo wpisac lokalhost:8080 smile.gif
na windowsa wiec bardzo latwo jest zainstalowac dzieki temu instalatorowi
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.08.2025 - 14:35