![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć, czy dysponują Państwo gotowym skryptem lub informacjami pomagającymi mi w napisaniu takiego czegoś, co: - umożliwiłoby mi komunikację Flash z PHP, - wykreowałoby fizyczny plik.xml za pomocą PHP na podstawie folderu, w którym znajdują się fotografie. Dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. XML
2. Może chcesz użyć tiltviewer? Jeśli tak to mam gotowy skrypt który wygeneruje Ci plik xml. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, że współpracuję z autorem chciałem powiedzieć:
1) XML - jak najbardziej, natomiast chcemy mieć wypis plików w PHP, a następnie, aby te pliki zostały wsadzone do pliku XML. 2) TiltViewer - raczej nie interesują nas gotowce, owszem można skorzystać żeby się czegoś nauczyć (nauka przez praktykę). Skrypt który posiadasz jest to TiltViewer'a czy masz go ogólnie do XML ? Ps. Posiadam taki skrypt który tworzy plik XML i wpisuje do niego dane: Kod <?php */ Chmody: Folder z plikiem php - 777 Folder files - 755 Plik php - 755 /* $path_to_image_dir = 'files'; $xml_string = <<<XML <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <images> </images> XML; $xml_generator = new SimpleXMLElement($xml_string); if ( $handle = opendir( $path_to_image_dir ) ) { while (false !== ($file = readdir($handle))) { if ( is_file($path_to_image_dir.'/'.$file) ) { $image = $xml_generator->addChild('image'); $image -> addAttribute('label', $file); //$image -> addAttribute('size', filesize($file)/1000); $image -> addAttribute('path', $path_to_image_dir.'/'.$file); //list( $width, $height ) = getimagesize($path_to_image_dir.'/'.$file); //$image -> addAttribute('width', $width); //$image -> addAttribute('height', $height); } } closedir($handle); } $tresc_pliku=$xml_generator->asXML(); $nazwa_pliku.='plik.xml'; $plik = fopen($nazwa_pliku,"w"); fputs($plik,$tresc_pliku); fclose($plik); echo '<a href="'.$nazwa_pliku.'">Przejdź do pliku XML</a>'; ?> ale jest przy nim jedno ale, plik XML otworzony w notatniku wygląda w ten sposób: Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <images> <image label="1 (101).jpg" path="files/1 (101).jpg"/><image label="1 (104).jpg" path="files/1 (104).jpg"/><image label="1 (103).jpg" path="files/1 (103).jpg"/><image label="1 (102).jpg" path="files/1 (102).jpg"/><image label="1 (105).jpg" path="files/1 (105).jpg"/><image label="1 (10).jpg" path="files/1 (10).jpg"/><image label="1 (100).jpg" path="files/1 (100).jpg"/></images> a przydałoby się by wyglądał: Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<images> <image label="1 (101).jpg" path="files/1 (101).jpg"/> <image label="1 (104).jpg" path="files/1 (104).jpg"/> <image label="1 (103).jpg" path="files/1 (103).jpg"/> <image label="1 (102).jpg" path="files/1 (102).jpg"/> <image label="1 (105).jpg" path="files/1 (105).jpg"/> <image label="1 (10).jpg" path="files/1 (10).jpg"/> <image label="1 (100).jpg" path="files/1 (100).jpg"/> </images> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy wstawić odpowiednie znaki przy tworzeniu. \t dla tabulatora i \r\n dla entera.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem już w różne miejsca wstawiać, ale nie działa, albo wywala kilka razy "n", albo nie działa skrypt.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No way! Pokaż jak próbowałeś. Przypominam ci tylko, że musisz edytować metodę addAtribute tak aby na początku dodawała \t a na końcu \r\n.
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem na takie sposoby:
np ten wpis: $image -> addAttribute('label', $file); i dodawałem do niego \n w różne miejsca, ale nic, w różne miejsca skryptu dodawałem, znajomy mi nawet próbował pomóc bo się uczy PHP. |
|
|
![]()
|
|
Ale wyraźnie ci powiedziałem, że masz edytować metodę addAttribute w pliku który zawiera klasę SimpleXMLElement i jest pewnie includowany. Najlepiej to podaj fragment z addAttribute. Dla podpowiedzi powiem ci tylko że pewnie zaczyna się jakoś tak:
|
|
![]()
|
|
Niby skąd mam to wziąć ?
Wyżej masz cały kod za to odpowiedzialny. A tak to działa: http://szymciosek.hostgame.pl/phpp/wypis_p...wypisywanie.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie najłatwiej byłoby wykorzystać obiekt DOM i ustawić właściwość formatOutput na true.
Popatrz na mój kod, robiłem go na szybko i nawet nie używałem zmiennych tam gdzie by się to sprzydało ale chodzi o idee. [PHP] pobierz, plaintext
Ten post edytował gcdreak 7.02.2010, 22:56:03 |
|
|
![]()
|
|
A nie da się przerobić tego co podałem ?
Dopiero się uczę i mało rozumiem z tego Twojego. Ps. Jaką książkę do nauki PHP mógłbyś polecić ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:55 |