![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. mam 2 tabele. jedna z ocenami a druga z wpisami.
wpis:
oraz wpis_oceny:
tak jak w tytule chcialbym obliczyc jaki wpis posiadal najwiecej glosow na tak czyli z kolumny (glosy1) kolumna laczaca tabele to id przy wpisie i to odpowiada wpis w wpis_oceny Jak moge tego dokonac i z co wykorzystac ? prosze o pomoc. z tego co wiem to nalezy zsumowac pole glosy oraz glosy1 podzielic przez siebie i pomnozyc przez 100 potem wyswietlic maxymalny wynik i juz ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod SELECT wpis, (SUM(glosy1)/SUM(glosy)) * 100 AS procent FROM wpis_oceny AS wo ON w.id = wo.wpis GROUP BY wpis ORDER BY procent DESC
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za szybka odpowiedz
![]() ![]() "#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ON w.id = wo.wpis GROUP BY wpis ORDER BY procent DESC" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo najpierw zrobiłem to na złączeniu, ale nie wydaje się żeby było CI potrzebne (przynajmneij wedle tego co napisałeś).
Kod SELECT wpis, (SUM(glosy1)/SUM(glosy)) * 100 AS procent FROM wpis_oceny GROUP BY wpis ORDER BY procent DESC
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko teraz jest ok nie ma bledu
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo to była pomyłka moja. Zapomniałem wykasować co trzeba.
Kod SELECT w.id, w.naglowek, w.login, (SUM(glosy1)/SUM(glosy)) * 100 AS procent FROM wpis AS w INNER JOIN wpis_oceny AS wo ON w.id = wo.wpis GROUP BY w.id ORDER BY procent DESC
Ten post edytował Mchl 6.02.2010, 20:32:02 |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje
![]() Wlasnie o to chodzilo. Nie znam bardzo zasad tutaj ale domyslam sie ze za pomoc klika sie "pomogl" wiec tak klikam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:25 |