![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam zmienną: $a='Tekst`z apostrofem';
Wszędzie jest ok ale jak ją wstawiam w ten sposób:
To pojawi się tylko 'Tekst' reszta od apostrofa do końca zostaje wycięta. Dlaczego ? Ten post edytował mefistofeles 6.02.2010, 09:51:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Dzieje się tak dlatego, ponieważ apostrof z wstawianego tekstu zamyka apostrof atrybutu value. Aby temu zapobiec musisz skorzystać z jednej z poniższych funkcji:
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak.
Tylko jest mały problem bo próbowałem z tymi funkcjami i jest tak samo. Jedynie gdy używam: $a=addslashes($a); To w miejscu gdzie miał byćapostrof pojawia się slash: Tekst/' Wiem jak to obejść tylko potrzebuja jeszcze małej pomocy: Pierwszy problem to to, że w/w funkcja nie zamienia apostrofu na a, czemu ? Drugi to taki jaki jest kod apostrofu w notacji typu (encja) ? Ten post edytował mefistofeles 6.02.2010, 10:33:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieje się tak dlatego, ponieważ apostrof z wstawianego tekstu zamyka apostrof atrybutu value. Aby temu zapobiec musisz skorzystać z jednej z poniższych funkcji: Muszę się nie zgodzić! Nie w tym wypadku. Tutaj dzieje się tak dlatego, że czałość wyświetlasz w " a wartość value w '. A powinno być na odwrót. Spróbuj tak: lub tak:
Teraz zadziała choćbyś nie wiem co miał w zmiennej $a. Ten post edytował sadistic_son 6.02.2010, 11:08:45 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie że wszystko jest tak jak trzeba, u mnie taki kod wyświetla poprawne wyniki:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli w zmienna będzie wyglądać tak? $a = '"/>cos'; ? To zamknie tego inputa czy wyświetli się w nim?
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc.
Wszystko gra. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Teraz zadziała choćbyś nie wiem co miał w zmiennej $a. Gwoli ścisłości. Wstaw do takiego formularza cudzysłów ("), a uzyskasz taki sam efekt. Niezależnie od sposobu pisania (pomijając to, który jest poprawny), należy odpowiednio filtrować dane.-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, zgadzam się. Ale temat dotyczył apostrofu (tego nad TAB) i moje rozwiązanie, proste, acz działające odpowiada na zadane w temacie pytanie.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 11:57 |