![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli dla przykladu
wynikiem preg_replace jest zmienna (nazwijmy ja $zmienna) ktora chce uzyc jako warunek przy kolejnym preg_replace to jak powinienem ulozyc skladnie ? czyzby cos w tym stylu $drugazmienna = preg_replace('/(.*?)$zmienna(.*?)\/images(.*?)html>/s','\\2', $zrodlo); naturalnie cos takiego nie dziala a nie moge sie jakos doszukac czym zaznaczyc ze jest to nie wyraz a wartosc zmiennej; nie wiem czy to wsadzic do jakiegos nawiasu, opatrzyc \ czy moze czyms innym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję zacząć od kursu php, a raczej konkretnego rozdziału: stringi (i ich łączenie)
W mojej propozycji masz od razu odpowiedź. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cos to nie chce dzialac
$part01 = '/'; $part02 = '/'; $part04 = $dzien01.$part03.$dzien02; preg_match($part04, $zrodlo, $wynik); jezeli $part03 = preg_replace('/(.*?)abc(.*?)01234 (.*?)html>/s','\\2', $zrodlo); to wywala Kod Undefined offset: 0 podobnie przy zaproponowanym $wynik = preg_replace('/(.*?)'.$part03.'(.*?)\/images(.*?)html>/s','\\2', $zrodlo); a jezeli $part03 = 'wyraz'; to smiga niestety ale w manualu nie znajduje przykladow laczenia definicji i zmiennych dla preg_match i preg_replace |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 13:50 |