![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musze stworzyc taka tabele w bazie danych albo zrobic taki skrypt (bo nie wiem jak to ma byc) ze w jak wartosc w pierwszej kolumnie mialaby sie powtarzac to zostaje automatycznie nadpisywana... czyli np. jak mam w tabeli kolumny name, gg, i mail to jak ktos poda name Marcin jakies gg i mail a juz bedzie wpis z name Marcin to zostatnie to nadpisane (wiem ze przyklad jest bezsensu ale mi to jest potrzebne do czegos innego
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed dodaniem do bazy sprawdz czy istnieje juz taki wpis i wowczas na warunku if dokonaj albo update ... where albo insert ...
Kossa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko pamietaj, zeby tylko ktos kozystajacy z name Marcin mogl to zrobic, w przeciwnym razie kazdy zmieni Ci dane dotyczace Marcina, a chyba nie o to chodzi
![]() -------------------- Poziom zaawansowania: n00bek ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha spox bo myslalem ze moze jdenak idzie stworzyc taka tabele ktora bedzie miala taka funkcje... a jeszcze jak przy uzyciu petli while wyciagnac wszyctkie wpisy z pola name (niewiadomo ile ich tam jest) i do kazdego przypisac jakas zmienna... typu $name1, $name2, $name3 itd czy moze da sie jakos inaczej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest klauzura where pole=warunek
np.: select imie from tabela where imie='Marcin' to zapytanie wyswietli Tobie tylko rekordy z imieniem Marcin w polu imie Kossa |
|
|
![]()
|
|
nie chodzi mi o to ze ja potem ze np w tabeli mam pelne 20 wpisow i kazdy inne imie itd. i ja je teraz musze do flasha przekazac a do flasha musze je przekazac zmiennymi
np jakbym chcial je wyswieltli to bym zrobil: printf("%s, $row["name"]); a jak chce aby kazda wartosc z pola name byla rowna zmiennej $name czyli ze jak w pierwszym polu bedzie zalozmy te imie Marcin to $name1= Marcin, w drugim inne imie to $name2 = inne imie, i tak zeby tych zmiennych bylo tyle ile wpisow... |
|
|
![]()
|
|
wstawiaj zatem imiona do tablicy array i wyciagaj po indksie albo w petli while ustaw licznik np: $a=0; i przy kazdym kroku zwiekszaj go $a++; wartosc $a wykorzystuj do tworzenia zmiennej
$imie$a=$imie_wyciagniete_w_tym_kroku_z_bazy mam nadzieje ze jasno wyrazilem swoja mysl ![]() Kossa |
|
|
![]()
|
|
dobra patrz tak wyglada caly skrypt:
[php:1:cafa7d927d] <? $x = $_POST['x']; $y = $_POST['y']; $db = mysql_connect("localhost", "root"); mysql_select_db("game", $db); $sql = "INSERT INTO level1 VALUES('$name','$x', '$y')"; mysql_query($sql); $result = mysql_query("select * from menu order by 'name'"); while ($row = mysql_fetch_array($result)) { $nr = "0"; $name$nr = "%s, $row['name']"; $x$nr = "%s, $row['x']"; $y$nr = "%s, $row['y']"; $nr++; printf("$name$nr"); } ?> [/php:1:cafa7d927d] mial on dzialac tak ze flash przekazuje 3 zmienne $name, $x, $y do php php to zapisuje do bazy danych... potem odczytuje wszystkie wpisy z tabeli i do kazdego przypisuje zmienna z nr wpisu i nastepnie flash sobie to pobierze... blad w lini 13... ![]() |
|
|
![]()
|
|
pisalem na szybko - zly to byl pomsl ze zmienna $cos$cos - wstawiaj kolejne imiona do tablicy array
Kossa |
|
|
![]()
|
|
do tablicy arry
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:54 |