![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w php pewien skrypt, deklaruję tam zmienną $zmienna = "tekst";
Chciałbym ją teraz odebrać we flashu, ale nie wiem jak. Dodam, że takie coś: print "zmienna = tekst"; odbieram bez problemu, ale nie o to mi chodzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
zobacz co to flashvars
albo po prostu załaduj te dane z flasha (URLLoader) tylko musisz powiedzieć w jakim AS piszesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AS3
Jak potrzeba to dam nawet kod którego używam. Chce pobrać zmienną do flasha jako tekst i przypisać tą zmienną do pola tekstowego. Mam skrypt PHP: Kod <?php $uname = $_POST['uname']; $login1 = Szymciosek; $login2 = Undefinedman; if ($uname == $login1 || $uname == $login2) { print "var1=$uname dziękujemy Ci za zalogowanie."; print "&var2=$uname teraz możesz edytować swoją stronę."; print "&var3=Zalogowano"; print "mojaZmienna=dupa"; } else { print "var1=$uname - Zły login"; print "&var2=$uname - Zły login."; print "&var3=Podano zły login"; } ?> print "mojaZmienna=dupa"; - jeśli zmienną umieszczam w IF to działa, ale co zrobić, żeby ta zmienna była przed IF ? Odświeżam, to ważne ![]() Ten post edytował Szymciosek 5.02.2010, 13:16:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wstawić tą zmienną przed ifa.
Bardzo przydatnym debugerem do tego typu akcji jest firebug i zakładka sieć. Ona pokaże Ci jak wyglądają wczytywane przez flasha dane i nawet fajnie by było gdybyś ten wynik wkleił tutaj. Ten post edytował wookieb 5.02.2010, 22:00:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli daje przed IF to nie chce działać... nie wiem co jest grane.
|
|
|
![]()
|
|
Wystaw to publicznie abyśmy mogli zobaczyć. Albo daj fla i php do pobrania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś o tym pisałem: flashvars
|
|
|
![]()
|
|
AS:
Kod submit_btn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, btnDown); function btnDown(event:MouseEvent):void { var variables:URLVariables = new URLVariables(); var varSend:URLRequest = new URLRequest("config_flash.php"); varSend.method = URLRequestMethod.POST; varSend.data = variables; var varLoader:URLLoader = new URLLoader; varLoader.dataFormat = URLLoaderDataFormat.VARIABLES; varLoader.addEventListener(Event.COMPLETE, completeHandler); variables.uname = uname_txt.text; variables.upass = upass_txt.text; varLoader.load(varSend); } function completeHandler(event:Event):void { var phpVar1 = event.target.data.var1; var phpVar2 = event.target.data.var2; var phpVar3 = event.target.data.var3; result1_txt.text = phpVar1; result2_txt.text = phpVar2; ustatus_txt.text = phpVar3; if (event.target.data.redirect == "good") { var redi = "http://www.wp.pl"; var targetURL:URLRequest = new URLRequest(redi); navigateToURL(targetURL, "_self"); } } PHP: Kod <?php $login = Szymciosek; //Login $pass = Szymek; //Hasło $uname = $_POST['uname']; $upass = $_POST['upass']; if ($uname == $login1 || $upass == $pass) { print "var1=$uname dziękujemy Ci za zalogowanie."; print "&var2=$uname teraz możesz edytować swoją stronę."; print "&var3=Zalogowano"; print "&redirect=good"; } else { print "var1=$uname - Zły login"; print "&var2=$uname - Zły login."; print "&var3=Podano zły login"; print "&redirect=bad"; } ?> Krótki opis działania: 1) Uruchamia się strona we flashu www.szymciosek.hostgame.pl/phpp/logowanie/ 2) Musimy wpisać login i hasło 3) Jeśli login i hasło się zgadzają zostaniemy przekierowani na wp 3a) W przeciwnym wypadku zostanie wyświetlony komunikat --- 1) Flash wysyła do php tekst jako zmienne z pół tekstowych LOGIN i HASŁO 2) PHP porównuje te dane, jeśli się zgadzają to wykonuje dalsze czynności. Przy okazji jak już piszę to jest druga sprawa: Mam kod który wypisuje mi pliki z katalogu: PHP Kod <?php $katalog = "./"; //Ścieżka do katalogu //############ $katalog = (!strstr($katalog,"*") || $katalog =="./" ) ? $katalog."*" : $katalog; $files = glob($katalog); for($i=0; $i < sizeof($files); $i++) { echo basename($files[$i])."<br/>"; } ?> Chciałbym nazwy tych plików (elementy katalogu) załadować do tablicy, a całą tablicę odebrać później we flashu, potrzebne mi to do zrobienia menu. Ten post edytował Szymciosek 6.02.2010, 09:09:59 |
|
|
![]()
|
|
No i logowanie działa
![]() Jeżeli chodzi o listę plików to polecam do tego celu format xml, albo JSON ( http://json.org ). Dane odczytujesz identycznie jedyne co zmieniasz to sposób odczytania
// json http://code.google.com/p/as3corelib/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Owszem działa, ale ta zmienna poza instrukcjami warunkowymi nie chce działać.
Możesz opisać dokładniej sposób z XML ? Wiem jak działa XML, podobnie do tablic, więc jakbym z PHP załadował tablicę do Flash'a to mógłbym się po niej poruszać. |
|
|
![]()
|
|
A pokaż jak umieszczasz poza ifem?
W php generujesz xmla np Kod <files> <file>plik.txt</file> <file>plik2.txt</file> ... </files> I wczytujesz we flashu w identyczny sposób jak teraz poza drobnymi zmianami completeHandlerze, które opisalem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
PHP
Kod <?php $login = Szymciosek; //Login $pass = Szymek; //Hasło $uname = $_POST['uname']; $upass = $_POST['upass']; print "mojaZmienna=jakistekst"; //tutaj dodaje ta zmienna if ($uname == $login1 || $upass == $pass) { print "var1=$uname dziękujemy Ci za zalogowanie."; print "&var2=$uname teraz możesz edytować swoją stronę."; print "&var3=Zalogowano"; print "&redirect=good"; } else { print "var1=$uname - Zły login"; print "&var2=$uname - Zły login."; print "&var3=Podano zły login"; print "&redirect=bad"; } ?> Tak tylko w XML'u musiałbym to chyba ręcznie robić, za każdym razem gdy dodam plik, a nie o to mi chodzi ![]() ![]() Myślę właśnie, żeby te dane które się wypisują w PHP załadować do tablicy, a samą tablicę przesłać do Flasha, później we flashu już nie będzie problemu. Ten post edytował Szymciosek 6.02.2010, 10:19:33 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa, mam skrypt który generuje tego nieszczęsnego XML'a, ale to mi nie potrzebne, ja potrzebuję utworzyć plik XML, aby później się do niego podłączyć
![]() http://szymciosek.hostgame.pl/phpp/xml/ |
|
|
![]()
|
|
No przecież masz xmla... Tak trudno podać taki adres do flasha?
Daruj sobie takie żałosne próby. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...mp;#entry710430 Po co bierzesz się za programowanie, skoro nawet myszką trzeba za ciebie ruszać. Masz już format xml? masz. Nie wiesz jak zapisać to do pliku to google http://www.lmgtfy.com/?q=php+zapis+do+pliku A żebyś potem nie pytał że zapis do pliku to według ciebie nie to to samo co zapis xml do pliku wiec masz http://www.lmgtfy.com/?q=php+zapis+xml+do+pliku I żebyś znowu nie pytał jak to pobrać we flashu http://www.lmgtfy.com/?q=action+script+3+wczytywanie+xml Masz o taki komfort, że "tutoriale" masz po polsku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Szymciosek - dobrą praktyką jest używanie google, jeśli już zdefiniujesz problem i sformułujesz pytanie w ludzkim języku. Wbrew pozorom tak jest szybciej i wygodniej i nie narazisz się przy tym na gniew forumowiczów.
Nie rób wałków w stylu "a przy okazji ten xml...", albo "jaką książkę mi polecisz?". Są od tego stosowne topiki, a nawet całe fora
Powód edycji: [Cysiaczek]: [Cysiaczek]:
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:46 |