![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym stworzyć formularz razem z skryptem dodawania, który będzie równocześnie dodawał tekst i zdjęcie formularz wygląda tak:
problem polega na tym, iż jak pewnie zauważyliście są dwie opcje wysyłania: <form action="ddbwpow52.php" method="POST"> oraz <form enctype="multipart/form-data" action="ddbwpow52.php" method="POST"> Jak się również zapewne domyślacie skrypt wykonuje tylko jedną metodę wysyłki - tą która znajduje się wyżej. Co ciekawe jeśli drugą opcje umieszczę ponad zwykłe wysyłanie - skrypt nie robi niczego, gdy jest tak jak teraz dodaje tylko tekst Oto skrypt dodawania:
I moje pytanie - czy da się zmienić coś w samym formularzu aby oba typy wysłania szły za jednym kliknięciem, czy musze kombinować ze skryptem, a jeśli tak to w jakim kierunku? Pozdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 6 Dołączył: 1.02.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A próbowałeś wrzucić to w jeden formularz? Tzn. z enctype="multipart/form-data" wysyłać też tekst? Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ale może by zadziałało.
Z drugiej strony możesz pokombinować z AJAXem. Zrobić jeden submit i do niego podpisać zdarzenie które wyśle dane tekstowe z formularza, a potem normalnie wykona ACTION odnośnie obrazka. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Do pierwszego <form> dodaj enctype="multipart/form-data", a drugi <form> wywal.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cos przekombinowales. Jak chcesz dodatkowo formem wyslac plik to dodajesz do forma enctype="multipart/form-data" i juz. zadnych dodatkowych formularzy nie musisz robic.
Inna sprawa ze ty nie umiesz robic zwyklego uploadu - widac to po kodzie. Najpierw zapoznaj sie z tym http://www.php.net/manual/pl/features.file...post-method.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na tym linku co dałeś bazuje cały skrypt
poza tym...jak daje to w dwóch oddzielnych formularzach to wszystko działa...gdy jednak łącze coś się gryzie zrobiłem tak jak powiedziliści czyli " i nie dodaje niczego...pusta strona jakiś inne pomysły? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no bo masz
$zdjecie= $_POST['zdjecie']; a potem sprawdzasz w ifie czy jest $zdjecie czy nie. No a jak przesylasz plik formem to $_POST nie zawiera tego pliku. Dlatego wlasnie stwierdzilem , ze nie masz zielonego pojecia o uploadzie i podałem ci link do przeczytania ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
$zdjecie jest po to by została do bazy dopisana jego nazwa - tu nic nie jest przypadkowe akurat. Chodzi mi o to że plik jest wysyłany na server do katalogu a nie do bazy, a do bazy idzie jego nazwa dzięki której będę mógł potem wyświtlić to zdjęcie na stronie
![]() Może nie da się tego wszystkiego na jednym formularzu "załatwić" ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat $zdjecie jest po to by została do bazy dopisana jego nazwa - tu nic nie jest przypadkowe akurat. Kiedy ci tlumacze, ze przy uploadzie w $_POST nie ma informacji o pliku tylko w $_FILES.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no wiem właśnie się zorientowałem ..ale jak z $files wyciągnąć jedynie jego nazwę?
|
|
|
![]()
|
|
o zgrozo.... przeciez juz to robisz chociazby tutaj:
$strUploadDir = 'images/' . $_FILES['zdjecie']['name']; ty weź sie naucz uploadowac jak ci radzilem bo ty jedynie skopiowales kod bez jakiegokolwiek namyslu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sory też teraz zorientowałęm..za szybko zadaje pytania..przepraszam!!!
dzięki! a jak przerobić $_FILES['zdjecie']['name'] na $name i $zdjecie powiem wprost nie wiem jak wrzucić to name do bazy ten kod jest zły
próbowałem różnych nawiasów i albo był błąd albo nic nie dodawał...nie wiem jak to rozszyfrować, nie rozumiem tego systemu znacznikowania przy opracjach na bazie w tym przypadku jak wstawić $_FILES['zdjecie'] do komendy insert manual php mi nie pomógł - musze mieć jakiś przykład, wzór... i nie chodzi że się lenie ale w tutorialach które przejrzałem nie spotkałem opisu wyjaśnienia takiego przykładu |
|
|
![]()
|
|
I teraz w zmiennej $name masz nazwe pliku - jest to zwykly tekst w zmiennej. A zwykly tekst w zmiennej przeciez juz wkladasz do zapytania... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak - niewiem czy cie dobrze zrozumiałem, w kazdym razie efekt jest taki że pole zdjecie w bazie jest puste ;/ coś źle zinterpretowałem? |
|
|
![]()
|
|
zaraz zamkne temat....
ZNAJDZ 10 ROZNIC: $name = $_FILES['zdjecie']['name']; - kod co ci podałem $name = $_FILES['name']; - kod jaki ty napisałeś -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przepraszam..rozumiałem to jako dwie różne zmienne, po prostu zajmuje sie tym dopiero od 4 dni dlatego czasem robie głupie manewry..tutaj wydawało mi się że samo name daje nazwę..
w każdym razie działa - DZIĘKUJĘ ! ! ! |
|
|
![]()
|
|
Cytat .tutaj wydawało mi się że samo name daje nazwę.. To skoro zajmujesz sie tym 4 dni to zrob wkoncu to o co cie prosilem. Nie polegaj na swoim WYDAWANIU SIE bo sami widzisz ze cie zawodzi. Dalem ci na początku linka to go przejedź od deski do deski 100 razy az wkoncu załapiesz co jest co w tym krociutkim kodzie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:58 |