![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka.
Właśnie robie z kolegami stronę o naszej mmorpg jednak gdy wklejam skrypt rejestracji , po uzupełnieniu danych klikne zarejestruj wyświetla się komunikat o błędzie : Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /register.php on line 80 Wystapil blad Stronka jest nowa bo ma dopiero 3 dni , jednak nikt z naszej ekipy nie wie gdzie leży błąd podczas łączenia z bazą. Serwer mamy na home.pl . Oto skrypt łączenia z mysql.
Czy aby na pewno skrypt jest dobrze napisany ? Oto skrypt rejestracji:
Stronka to www.knighters.home.pl , jeżeli sami chcecie zobaczyć na czym polega błąd kliknijcie w zarejestruj się i sami zobaczcie ![]() Oczywiście jak poprawnie będzie już łączyło z bazą , schemat logowania ,, poukładam '' . Gdzie popełniłem błąd ?! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo $ile; po zapytaniu, hmm a uchwytu połączenia czasem nie ma być? przy mysql_query() (dawno nie używałem)
A tak w ogóle: Ten post edytował Armstrong 3.02.2010, 19:55:38 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat aby na pewno skrypt jest dobrze napisany? - a skąd, typowa, amatorska prowizorka. Chcesz mieć dobry skrypt to zapłać profesjonaliście lub sam go napisz.A Twój problem można rozwiązać używając następującego kodu przy obsłudze bazy danych: - w ten sposób gdy zapytanie jest niepoprawne uzyskasz komunikat błędu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sek w tym, że zapytanie jest poprawne. Z ciekawości sam wykonałem mini skrypt do przetestowania innych zapytań i za każdym razem otrzymywałem podobny błąd, a że za bardzo szkoda mi czasu na czyny społeczne proponuje Ci abyście się przerzucili na mysqli :
Reszta analogicznie. PS Z czystej ciekawości: dlaczego używacie najpierw używacie MD5, a później SHA-1? Po co aż dwa? Jaki jest sens? Nie lepiej jest użyć wbudowanej funkcji MySQL (PASSWORD())? Dobrze jest uświadomić sobie skale zagrożeń, a mi się wydaje, że jedyny powód aby włamać się na waszą stronę jest taki, aby usunąć ten padający śnieg. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Sek w tym, że zapytanie jest poprawne. Komunikat bledu jasno wskazuje, ze wykonanie zapytania się nie powiodło. Wiec za przeproszeniem nie gadaj glupot tylko poczekaj na wynik mysql_error(), który juz tu nie raz zaproponowano.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikat bledu jasno wskazuje, ze wykonanie zapytania się nie powiodło. Wiec za przeproszeniem nie gadaj glupot tylko poczekaj na wynik mysql_error(), który juz tu nie raz zaproponowano. To, że wykonanie zapytania się nie powiodło wcale nie oznacza, że zapytanie było niepoprawne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i przeciez ja tego nie powiedzialem... Powiedzialem ze wykonanie zapytania sie nie powiodlo i mysql_error() prawde ci powie... sam mnie cytujesz a nie wiesz co cytujesz,
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No i przeciez ja tego nie powiedzialem... Powiedzialem ze wykonanie zapytania sie nie powiodlo i mysql_error() prawde ci powie... sam mnie cytujesz a nie wiesz co cytujesz, Może przeanalizuj powoli i na chłodno co tutaj zostało napisane, a później zastanów się czy czytając za pierwszym razem czegoś nie przeoczyłeś. Skracając: kolega miał problem. Zerkłem na kod i fragment dotyczący zapytania wydawał się poprawny, a więc odpaliłem edytor, zmontowałem na szybko tabele, przeklepałem kod, zmieniłem zapytanie na najprostsze z możliwych (SELECT * FROM tabela), odpaliłem i nadal błąd był ten sam, a jako, że nie używam funkcji z rodziny mysql... tylko mysqli, a więc dodałem wszędzie i na końcu żeby czuć się swobodniej mimo, że do dziś dnia nie sądziłem, że miedzy tymi rodzinami są jakieś wielkie różnice, a jednak okazało się koniec końców, że a jednak! To samo wyrażenie przy wykorzystaniu mysqli działa bez zarzutu. - dlatego podkreśliłem, że w samym zapytaniu błędów nie ma ... i zaczęła się Twoja historia. Ten post edytował PawelBah 4.02.2010, 20:47:24 |
|
|
![]()
|
|
A ja ci grzecznie wyjasniam ze nie trzeba zmieniac na mysqli bo na dzien dobry wystarczy zwykly mysql_error(). Moze autor ma blad podczas wybierania bazy danych - nie sprawdza tego wiec nie wiemy. Moze ma blad w nazwie kolumny, moze masa innych rzeczy a wystarczy zrobil glupie mysql_error a nie zaraz zmieniac liba... rozumiesz prostotę rozwiazania?
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, ale zmiana i tak byłaby krokiem wprzód.
|
|
|
![]()
|
|
No to trzeba bylo od razu zaproponowac PDO - jeszcze lepszy krok w przód
![]() Co nie zmienia faktu, ze dobrze by bylo najpierw poznac przyczyne problemu przy uzyciu mysql_error() gdyż może ona naprawdę istnieć. W zasadzie na kazde 100 przypadkow na forum az 100 rozwiązane zostalo przez mysql_error() . ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:30 |