Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [wolontariat]Mam pomysł na portal społecznościowy, niestety brak umiejętności :(
szafran86
post 2.02.2010, 19:22:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chyba ze 2 lata temu zakupiłem fajną domenę i od tej pory u mnie leży.

Mam pomysł na portal społecznościowy. Jak już pisałem mam domenę, serwer ale niestety brak mi umiejętności programistycznych aby podjąć się pisania portalu społecznościowego z jego pełną funkcjonalnością i niezawodnością.

Może ktoś z Was ma sporo wolnego czasu, dobrze zna się na PHP, MySQL no i może JavaScript?

Ja z HTML'em dałbym radę, z grafiką również gdyż myślałem o stworzeniu czegoś prostego w obsłudze bardzo intuicyjnego dla użytkownika.

Chciałbym z kimś współpracować.

I teraz najgorsze. Nie mam kasy sad.gif

Jeśli ktoś jest chętny do współpracy to podaje e-mail: szafran86@gmail.com, podam więcej szczegółów.

Wiadomo że portal miałby przynosić zyski i wtedy 50/50. Jeśli masz pomysł na jakieś zabezpieczenie siebie w tym przedsięwzięciu - jestem gotowy na propozycje.

Mam nadzieję, że ktoś się odezwie.

Ten post edytował szafran86 2.02.2010, 19:23:03

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 2.02.2010, 21:34:11
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Nie chciałbym cię dołować, ale "serwerowo-domenowe zaplecze" jakie wnosisz w stosunku do czego chcesz jest śmiesznie niskie. To tak jakbyś Kowalczyk zafundował kijki na bieg a chciał połowy jej wygranej za złoto i wpływów z reklam, nie licząc się z tym, że musiała by ona poświęcić swój czas, wysiłek i zdrowie. Dla programisty na napisanie portalu społecznościowego od zera to kilka tysięcy za każdy miesiąc. Porównaj to do kilkuset złotych na rok za domenę + serwer u dobrych dostawców zanim się to rozkręci na tyle by wykupić VPS czy dedyk. A Ty chcesz dzielić dochód 50-50 bez martwienia się o stworzenie, pozycjonowanie, poprawki, konserwację, zarządzanie. Najlepiej jeszcze jeśli byś dostał prosty panel administracyjny i mógł trzepać kasę winksmiley.jpg Sorki, ale tak to wygląda dla typowego webmastera. Oferta krótko mówiąc niezbyt poważna i świadcząca o kompletnej nieznajomości rynku. Może jakiś gimnazjalista by się pokusił, ale ktoś znający się choć trochę na fachu po prostu takie ogłoszenie ominie. Proponujesz bowiem niemal nic, a chcesz z tego wyciągnąć kokosy. Life is brutal.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
nospor
post 2.02.2010, 21:38:08
Post #3

@thek ale on wnosi też pomysł... dobry pomysł wart więcej od niejednego programisty smile.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
szafran86
post 2.02.2010, 21:53:47
Post #4

-----

Pozwolę sobie odpowiedzieć na post thek'a:

Pewnie masz rację. Wcześniej też tak myślałem dopóki nie napisałem gościowi strony internetowej za free. Potem kontakt został a ja zarobiłem dużo więcej za zleceniach jakie on mi załatwiał. Były to proste strony HTML trochę PHP i MySQL ale opłaciło się.

Z drugiej strony zakładając że jesteś dobrym programistą(nie wiem nie znam Cię) i napisanie dla Ciebie portalu społecznościowego nie jest problem, jeśli ktoś podrzuciłby ci pomysł napisania naszej klasy i zaproponował późniejsze zyski - pewnie byś się nie zgodził a później pluł sobie w brodę, że jednak tego nie zrobiłeś.

Różnie można do tego podchodzić.

Myślę że pomysł to bardzo dużo aczkolwiek szanuję Twoje zdanie i pewnie większość forumowiczów myśli tak jak Ty.

Nie zaszkodzi jednak zapytać smile.gif

--------------------
+Quote Post
Puciek
post 2.02.2010, 22:37:33
Post #5

TAO programowania

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

To ja sobie przytroluje.

Skoro ten pomysl jest tak wyczesany i nowatorski, to dlaczego nie chcesz nic zaryzykowac ze swojej strony ? W skrocie twoje ogloszenie to "ja ci costam powiem, 3 zdania na krzyz, dam serwer za 50zl a ty odwal cala robote. Jezeli projekt wypali to dostaniesz polowe zyskow" czyli gowno dajesz. Nie chcesz zaryzykowac nawet 5-15k (i nie mow mi ze nie da sie zdobyc - rodzina, kredyt, praca na 3 etaty) co sklania mnei do myslenia ze to jednak nie jest tak zajebisty pomysl.
Nawet najbardziej dobroduszny inwestor wymaga przynajmniej 20% wkladu wlasnego, poza pomyslem.

A tak w ogole to jak narazie najwieksze pionierskie sukcesy internetu zostaly napisane przez totalne niedolegi programistyczne. Powinno dac ci do myslenia wzgledem "umiejetnosci", a raczej ich braku.

Ten post edytował Puciek 2.02.2010, 22:39:47

--------------------

http://puciek.wordpress.com prywatnie o świecie
+Quote Post
szafran86
post 2.02.2010, 22:47:30
Post #6

-----

Naprawdę, nie prosiłem o komentarze - Puciek smile.gif

Nie zmuszam nikogo ani na siłę nie namawiam. Tylko spytałem.

Myślę że możemy darować sobie więcej komentarzy. Jeśli ktoś ma mi coś do powiedzenia na ten temat to proszę pisać ma PM lub na maila. którego podałem w pierwszym poście.

Dziękuję za wszystkie uwagi

--------------------
+Quote Post
Puciek
post 2.02.2010, 23:26:38
Post #7

TAO programowania

XX---

A ja pozwole sobie wykorzystac moje prawo do wolnosci wypowiedzi z racji ze wlasnie pokazujesz jak watpliwie powaznym partnerem jestes a to sluzy jako przestroga potencjalnym murzynom.
A twierdzenie ze nie namawiasz jest poprostu smieszne, to co takiego robi twoj pierwszy post jesli nie probuje namowic wlasnie ?

--------------------

+Quote Post
pyro
post 3.02.2010, 00:18:29
Post #8

-----

@Puciek, uspokój się, odpocznij, być może prześpij, zrób sobie herbatę...

Nie interesuje Cię "zlecenie" - nie pisz. Proste, prawda?

Ten post edytował pyro 3.02.2010, 00:20:28

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
Puciek
post 3.02.2010, 00:35:12
Post #9

TAO programowania

XX---

Cytat(pyro @ 3.02.2010, 00:18:29 ) *
@Puciek, uspokój się, odpocznij, być może prześpij, zrób sobie herbatę...

Nie interesuje Cię "zlecenie" - nie pisz. Proste, prawda?
Dla ciebie Pan Puciek, kimkolwiek jestes. A powaznie mowiac, skad wiesz ze nie jestem zainteresowany ? Bo pytam o podstawowe zalozenia i co on w sumie oferuje ?

--------------------

+Quote Post
pyro
post 3.02.2010, 00:52:50
Post #10

-----

Cytat(Puciek @ 3.02.2010, 00:35:12 ) *
A powaznie mowiac, skad wiesz ze nie jestem zainteresowany ?

Chociażby dlatego:

Cytat(Puciek)
To ja sobie przytroluje.

I na razie tylko tyle robisz. Wykaż trochę klasy i odpuść sobie. I Ty i ja wiemy, że nikt poważny i tak się nie zgłosi.

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
Moli
post 3.02.2010, 08:31:54
Post #11

-----

Cytat
dobry pomysł wart więcej od niejednego programisty

A tu się nie zgodzę smile.gif Jak powiedział kiedyś ktoś, nawet najlepszy pomysł jest wart tylko 150zł. Od realizacji projektu zależy jego sukces smile.gif
+Quote Post
wookieb
post 3.02.2010, 08:57:42
Post #12

Cytat(Puciek @ 2.02.2010, 23:26:38 ) *
A twierdzenie ze nie namawiasz jest poprostu smieszne, to co takiego robi twoj pierwszy post jesli nie probuje namowic wlasnie ?

Skłonić, zachęcić. Jest wiele synonimów tego słowa, które wcale nie wskazują na nachalne nagabywanie użytkowników. Krótka informacja, co, jak, gdzie, dlaczego i wystarczy. Swoją drogą ty też możesz dać ogłoszenie, że kończy Ci się ciekły azot do hibernatora (czytaj niżej).

Cytat(Puciek @ 3.02.2010, 00:35:12 ) *
Dla ciebie Pan Puciek, kimkolwiek jestes. A powaznie mowiac, skad wiesz ze nie jestem zainteresowany ? Bo pytam o podstawowe zalozenia i co on w sumie oferuje ?

Dla ciebie Szanowni uczestnicy. Wiemy, że nie jesteś zainteresowany bo oprócz durnego komentowania tematów (a właściwie ich poniewierania, ponieważ bardziej kulturalna rozmowa została u ciebie zahibernowana w latach niemowlęcych) do niczego innego (na tym forum) się nie nadajesz. Może jest osoba (początkujący programista) który pomysłu nie ma. Nie ma doświadczenia, mnóstwo wolnego czasu w domu (ferie się zbliżają) i chciałby przy takim pomyśle rozwinąć umiejętności więc mówiąc prostymi słowami po prostu wyjdź.

Cytat(Moli @ 3.02.2010, 08:31:54 ) *
A tu się nie zgodzę smile.gif Jak powiedział kiedyś ktoś, nawet najlepszy pomysł jest wart tylko 150zł. Od realizacji projektu zależy jego sukces smile.gif

A widziałeś żeby programiści stworzyli coś bez pomysłu? Wszystko, nawet najmniejsze rzeczy zaczynają się od pomysłu.

Ten post edytował wookieb 3.02.2010, 09:01:27

--------------------
+Quote Post
Puciek
post 3.02.2010, 10:32:35
Post #13

TAO programowania

XX---

Cytat(wookieb @ 3.02.2010, 08:57:42 ) *
Skłonić, zachęcić. Jest wiele synonimów tego słowa, które wcale nie wskazują na nachalne nagabywanie użytkowników. Krótka informacja, co, jak, gdzie, dlaczego i wystarczy. Swoją drogą ty też możesz dać ogłoszenie, że kończy Ci się ciekły azot do hibernatora (czytaj niżej).

Dla ciebie Szanowni uczestnicy. Wiemy, że nie jesteś zainteresowany bo oprócz durnego komentowania tematów (a właściwie ich poniewierania, ponieważ bardziej kulturalna rozmowa została u ciebie zahibernowana w latach niemowlęcych) do niczego innego (na tym forum) się nie nadajesz. Może jest osoba (początkujący programista) który pomysłu nie ma. Nie ma doświadczenia, mnóstwo wolnego czasu w domu (ferie się zbliżają) i chciałby przy takim pomyśle rozwinąć umiejętności więc mówiąc prostymi słowami po prostu wyjdź.

A widziałeś żeby programiści stworzyli coś bez pomysłu? Wszystko, nawet najmniejsze rzeczy zaczynają się od pomysłu.
Podoba mi sie jak ci kulturalni, doswiadczeni programisci ktorzy nie maja wolnego czasu (nie zblizaja im sie ferie) i potrafia cos wiecej niz tylko durne komentowanie tematow, jedyne co robia w tym temacie to probuja mnie obrazic (i to na dodatek nieudolnie, moze powinienes sie przespac albo zrobic sobie herbate ?) a faktyczne pytania jakie zadalem zlewaja.
A pytania te sa dosc podstawowe i wazne, moze spowoduja ze OP bedzie o tyle madrzejszy przed pisaniem kolejnego posta, ot takie wiadro rzeczywistosci.

PS. Skoro nie interesuje cie zlecenie, to dlaczego piszesz ?

Cytat(Moli @ 3.02.2010, 08:31:54 ) *
O czy swiadczy twitter, facefuck, nasza klasa i wiele innych projektow ktore na poczatku byly implementacyjna porazka

--------------------

+Quote Post
Moli
post 3.02.2010, 11:40:45
Post #14

-----

Cytat
O czy swiadczy twitter, facefuck, nasza klasa i wiele innych projektow ktore na poczatku byly implementacyjna porazka

O tak, szczególnie facebook czy nasza-klasa to były genialnie innowacyjne pomysły. Po prostu lepiej zrobione i sprzedane użytkownikom.
Cytat

No tak smile.gif Chodziło mi to że sam pomysł, nawet najlepszy jest gówno wart.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 1.07.2025 - 23:49