![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem prosty skrypt do animowanego menu, chodzi tylko o pojawianie się menu z góry w dół. W firefoxie wszystko działa jak należy. Niestety sytuacja przedstawia się o wiele gorzej w IE. dostaje błędy:
Cytat Webpage error details Message: Object required Line: 17 Char: 4 Code: 0 Message: Object required Line: 6 Char: 4 Code: 0 oto kod skryptu:
nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Próbowałem zamiast zmiennych użyć całych ścieżek obiektu (window.document.get bla bla), ale to nie pomogło. Ktoś wie dlaczego w IE8 wszystko się sypie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za metoda item()? Domyślam się jej działania, ale nie umiem naleźć na jej temat ani słowa na googlu. Czemu nie używasz po prostu nawiasów kwadratowych do wybrania elementu tablicy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie byłem pewny do końca (choć w sumie byłem dlatego pod tym kontem przeszukiwałem neta)
Cytat @Rex - Nelson is annoyed about the fact that getElementsByName(name) does NOT return the correct results in IE6, IE7, [[AND WAS NOT FIXED IN IE8!!!] w necie jest sporo fix'ów na to - więc albo z nich skorzystaj albo użyj innej metody do znajdowania elementów (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co to za metoda item()? Domyślam się jej działania, ale nie umiem naleźć na jej temat ani słowa na googlu. Czemu nie używasz po prostu nawiasów kwadratowych do wybrania elementu tablicy? https://developer.mozilla.org/pl/DOM_i_JavaScript Cytat Używamy również anchorTags[i], tej samej składni, która w JavaScripcie używana jest przy dostępie do i-tego elementu tablicy. Neutralnie językowym sposobem jest używanie metody item(), zdefiniowanej w interfejsie NodeList): anchorTags.item(1).href. Jednak większość implementacji JavaScriptu pozwala na używanie prostszej, tablicowej składni i takiej właśnie używa większość ludzi. w php w DOM np. już przez tablicę nie da się odwołać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - ogólnie jest to odwołanie do kolejnego z elementów dom na liście Ten post edytował zegarek84 2.02.2010, 01:14:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pozmieniałem parę rzeczy, ale coś po drodze jeszcze bardziej mi się zamieszało. Zapytam więc od podstaw, a co..
z jakiej racji wypluwa błąd o braku obiektu? uprzedzam, że wcześniej miałme window.document i to samo. Wprawdzie działać skrypt działa, ale bład jest nadal.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może daj linka do wersji online?? - skoro piszesz, że działa i dokładnie nie wiadomo gdzie w końcu jest błąd - piszesz o całości a dajesz tylko fragment ;p
|
|
|
![]()
|
|
to co dałem post nad Tobą to całość, tylko by sprawdzić, czy IE coś wypluje i wypluło..
udało mi się sprawić, że większość skryptu działa, ale błąd jest nadal. Nawet jeśli do wyniku atrybutu visibility przypiszę najpierw zmienną, a potem ją sprawdzę, to nadal jest błąd, ten sam, tam gdzie przypisuję zmienną. fakt, że skrypt działa to jedno, ale znowu błąd komplikuje walidacje i pozycjonowanie, więc nadal byłoby wskazane go usunąć.. |
|
|
![]()
|
|
tak - całość - akurat IE na każdy błąd jest najbardziej czuły chyba ze wszystkich przeglądarek... i jeśli w jakiś sposób nie przechwytujesz błędów to po ich wystąpieniu następuje koniec skryptu - jak chcesz i uważasz, że ktoś inny będzie zgadywał to proszę bardzo (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - chociaż nie mam pod ręką akurat IE to w powyższym błędu nie widzę ;p
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 06:18 |