![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam - dopiero zaczynam przygodę z php - udało mi się na razie stworzyć bazę, dodawać do niej rekordy i pokazywać je w strukturze html
Mam teraz problem ze skryptem kasowania danych z bazy mysql oto skrypt:
Nie wywala mi błędu żadnego tylko pisze wartość ostatnią else : "Błąd nie udało się skasować rekordu" Jaki może być problem? Dodam tylko że zmienna id jest w phpmyadminie zapisana jako AUTO_INCREMENT proszę o pomoc pozdr! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if(stan=='del')
pytanie pomocnicze do ciebie: Co to jest 'stan' ? Tylko zastanow sie dwa razy zanim mi odpowiesz. Bo ja wiem, ty nie wiesz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$zapytanie2="DELETE FROM dane WHERE id=" . $_GET['iddel'];
wysyłasz to do tego samego pliku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stan miało być nazwą zmiennej umożliwiającą kasowanie, takie było założenie - rozumiem że coś mi się pomyliło?
czyli zamiast stan powinienem tam wpisać " " (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
stan - to dla php stala o nazwie stan. gdy takiej nie ma to uznaje to za tekst 'stan'
Wiesz jak wygladają zmienne w php? $stan - to jest zmienna w php $_GET['stan'] - to jest zmienna z url i to wlasnie powinno byc zamiast stan |
|
|
![]()
|
|
ok , spróbuje, dzięki - jak pisałem i jak widać - dopiero zaczynam i nie jest to wszystko poukładane..(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Prosze tylko nie bić. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jeśli chodzi o wstawienie - pokaże po prostu co zrobiłem:
Ten post edytował michal_86 1.02.2010, 22:13:27 |
|
|
![]()
|
|
"kasoferte.php? $stan=
tutaj tego $ mozesz sobie darowac. "kasoferte.php?stan= |
|
|
![]()
|
|
$zapytanie2="DELETE FROM dane WHERE id=$iddel - czy przy tym $idel nie powinienem czegoś zmienić?
teraz mam komunikat że skasowało , ale wpis nadal jest i oczywiście przy pokazaniu id= jest pusto..czyli tutaj mam próbować z $GET?? i czy ze zmienną stan czy nie? a mozę olać to wszystko i robić z osobnym formularzem na zasadzie $post? Ten post edytował michal_86 1.02.2010, 22:28:09 |
|
|
![]()
|
|
Cytat a mozę olać to wszystko i robić z osobnym formularzem na zasadzie $post? a co za roznica czy get czy post? Jak nei umiesz uzyc $_GET to i tym bardziej nie bedziesz umial uzyc $_POST.Cytat czyli tutaj mam próbować z $GET tak. jak cos jest z url to masz sie do tego dobierac poprzez $_GET, jak coś jest z post to masz sie do tego dobierac poprzez $_POST
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/PHP/php_get.asp
http://php.net/manual/en/reserved.variables.get.php http://php.net/manual/en/reserved.variables.php Przejrzyj to pobierznie, a obiecuję, że połowa z Twoich pytań w twej kwestii zostanie wyjaśniona. |
|
|
![]()
|
|
dzięki powalczę jutro calutki dzień.
$post akurat umiałem użyć..ale bardziej przypadkowo..do dodawania danych do bazy co działa mi bez zarzutu generalnie nie raz tu jeszcze tak czy owak zawitam, bo mam w planach stworzenie funkcji dodawania danych do bazy przy równoczesnym tworzeniu podstrony w których część z tych danych się znajdjdzie...o ile przez php mogę tworzyć nową stronę przez formularz początki są trudne - thx za pomoc na pewno - do zobaczenia na forum mam taki kod :
i taki błąd : Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in C:\xampp\htdocs\xampp\kasoferte.php on line 75 naczytałem się o tej funckji $_GET i wszędzie były dane przestłane w [''] - nie wiem natomiast czy w funkcji selekt mam to zrobić inaczej? Ten post edytował michal_86 2.02.2010, 13:53:13 |
|
|
![]()
|
|
nie chodzi o select, tylko chodzi o tekst. Przeczytaj dokladnie to:
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php |
|
|
![]()
|
|
poczytałem - trzeba było wstawić klamrę {
nadal jednak nie chciał zrealizowac funkcji "zapytanie2" Postanowiłem zmienić taktykę , nieco, ale nadal muszę coś mylić ponieważ funkcji nie chce nawet ruszyć
jakaś podpowiedź? znalazłem w necie coś takiego:
czy oznacznie id jest poprawne tutaj? czy mogę po wpisaniu frazy użyć go tak potem w warunku if :
czy za każdym razem musze pisać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 10 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy mogę po wpisaniu frazy użyć go tak potem w warunku if [...] Nie, ale po wpisaniu już tak (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
dzięki..okazuje się że robiłem to dobrze, tylko żę baza z której miałem kasować rekord ma inną nazwę..stąd cały czas błędy
ALE - bardzo dziękuje za linki i pomoc bo się cholernie dużo nauczyłem pozdr! bardzo dziękuję! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:58 |