![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam stronę z filmikami. Z założenia każdy miał należeć do konkretnej, tylko 1
kategorii np. zabawne, ekstremalne, itp. Kategorie filmu identyfikowało jej id w tabeli 'filmiki'. No i teraz mam problem jak najprościej zmodyfikować wszystko tak, aby można było ustawić kila kategorii, no bo przecież do jednego pola nie wpisze kilku id kategorii. Tworzyć w takim razie osobne pola dla każdej kategorii w tabeli filmiki ? A może rzeczywiście wpisywać no, po spacji kolejne id kategorii a potem to dzielić za pomocą explode ? Jak to najsensowniej zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
stworzyć osobną tabele może ona wyglądać tak: ID, ID_kategori, ID_filmu. i teraz dla filmu 1 masz a i b kategorii o id odpowiednio 1 i 2, więc dane w tabeli wyglądają tak:
ID | ID_kategori | ID_filmu 1 | 1 | 1 2 | 2 | 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak tylko mam już dosyć zbudowany skrypt i musiał bym go mocno bardzo
modyfikować żeby korzystał z kolejnej tabeli itp. Chciałbym po prostu jak najprostszym sposobem uzyskać możliwość dodania nowej kategorii bez konieczności tworzenia nowych tabel. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
wydaje mi się że jest to najsensowniejsze wyjście, tak czy tak musisz coś zmienić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego nie explode ?
dosc wygodne, z tego co sie orientuje to wcale az tak ciezkie dla skryptu nie jest, tylko zbudowac ladna petle i gotowe latwo zbudowac, latwe w pozniejszej edycji kategorii, tylko wypisac kilka numerkow po przecinku do pola tekstowego, czy cos z reszta... zdaje sie, ze juz tak na prawde wybrales ;> Ten post edytował Kamil Pietrzak 1.02.2010, 21:19:48 |
|
|
![]()
|
|
no to chyba zdecyduje się na to explode, zobaczymy
co z tego będzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
dlaczego nie explode? bo jest to mało bazodanowe i to powinno Ci (mi, nam) wystarczyć. raz popełniłem ten błąd i wpisałem tak dane. stworzenie raportów do takich danych było chorobą nie z tej ziemi. robienie czegoś co jest złe chyba raczej nie ma sensu.
|
|
|
![]()
|
|
Na początek próbuje na szybko z explode, ale mam problem z dodaniem kilku wartości do bazy:
Na liście za pomocą CTRL zaznaczam kilka kategorii, ale do bazy zostaje dodane tylko id ostatniej zaznaczonej, tabela jest typy TEXT(20). Jak dodać wszystkie idiki kategorii a nie tylko ten ostatni ? Trzeba jakąś pętle zrobić ? Ten post edytował mefistofeles 1.02.2010, 23:20:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 1 to troche ogarnij skrypt
jakis cms kupiles/sciagnales ? co to za system z ktorym pracujesz ? moze sam go napisales ? po 2 wystarczylo wpisac do googla http://www.google.pl/search?q=select+multi...lient=firefox-a PS: nie TEXT tylko CHAR/VARCHAR bardziej pasuje PS: piotrooo89, zagioles mnie pojeciem... zaraz doczytam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Kamil Pietrzak 2.02.2010, 00:20:15 |
|
|
![]()
|
|
Tą stronę odwiedziłem jako pierwszą, ale mimo że:
$category=$_POST['category']; if ($category){ foreach ($category as $kat){echo 'Kategoria:',$kat,'<br />';} } To skrypt wywala mi: Invalid argument supplied for foreach() in /kopia/add_vd.php Mimo iż echo $category; wyświetla normalnie id kategorii, więc nie jest pusta |
|
|
![]()
|
|
a czy w zmiennej category masz tablice?
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie chyba nie za bardzo :/
Ale dlaczego, zrobiłem wszystko jak w przykładzie, moja lista wyboru wygląda tak: Nie wiem dlaczego zmienna $_POST['category'] nie jest tablicą ? Ten post edytował mefistofeles 2.02.2010, 20:10:53 |
|
|
![]()
|
|
probowales wyciagac $_POST['category'] kilka razy ?
tutaj tez cos znalazlem http://www.daniweb.com/forums/post96727.html#post96727 zastosowanie nawiasow kwadratowych w innym miejscu warto tez czasem cos zerznac... jak znasz strone gdzie takie cos jest to zajrzyj w kod to taki post ala wujek superrada (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
No już coś zaczęło mi działać -> wyświetla kolejne wybrane przeze mnie id, ale nie chce icj dodać ich do bazy!
// EDIT - Po kilku modyfikacjach wszystko ładnie dodaje Thanks (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował mefistofeles 3.02.2010, 04:40:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:05 |