![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam na stronie funkcje wywolywana po kliknieciu i gdy uzytkownik kliknie drugi raz zanim funkcja skonczy sie wykonywac to calosc sie sypie pasowaloby mi sprawdzic czy funkcja jest aktualnie wykonywana... moze gdyby dalo sie jakos wyrzucic zmienna z funkcji, cos jak zmienna globalna tylko w druga storne, czy cos... moze gdyby sie udalo tez zatrzymac w jakis sposob zmienna, tzn mam var zmienna2=zmienna1 gdy zmieni sie zmienna1 to zmieni sie i zmienna2, moze gdyby dalo sie jakos zatrzymac zmienna2, albo cokolwiek innego co mi pozwoli sprawdzic czy funkcja jest wykonywana |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli to link / button to zmień na disabled. A na koniec wykonywania funkcji daj znów możliwość kliknięcia.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... pomysl wrecz idealny
tylko lipa z wykonaniem porzucilem nawet proby z jsem i po prostu dalem do htmla
link jest aktywny... z tym co pisales nieudalo sie, z niewiadomych powodow nie moglem tez wyciagnac defaultValue, w koncu dalem tak, ze linki dalkiem znikaja na czas trwania funkcji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż kod to Ci pokażemy co było nie tak, żebyś na przyszłość wiedział jak coś takiego zrobić.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
tutaj jest calosc
http://kpietrzak.boo.pl/gallery3/index.php...s&graphic=2 niezly syf, watpie aby udalo sie cos znalezc raczej nalezaloby sie zastanowic np. dlaczego skrypt nie umial odzyskac defaultValue, nigdy wczesniej mi sie nie zdarzylo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, coś takiego? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
eee... chyba nie
![]() zasieg zmiennej konczy sie wraz z klamerka funkcji, chyba, ze znasz sposob aby to ominac ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee... chyba nie ![]() zasieg zmiennej konczy sie wraz z klamerka funkcji, chyba, ze znasz sposob aby to ominac ![]() Przetestować samemu zamiast głupio pisać. SOA#1 Dziwne u mnie działa. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował Kamil Pietrzak 1.02.2010, 21:42:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale taka kontrukcja nie jest mozliwa, przed chwila sprawdzilem ![]() to źle sprawdzałeś ;p wiele błędów w samym js widziałem i używasz eval ;p - wiem, napiszesz, że tak nie robisz ;p - choćby tu już jest eval: setInterval("changeSizeUp("+s3+");", 30); - jak poprawniej tego użyć ![]() ![]() kod deczko sieczka u Ciebie ale jakoś się przekopałem ![]() ![]() ![]() i konstrukcja: id2 = setInterval("changeSizeUp("+s3+");", 30); - gdzie wcześniej nigdzie nie zdefiniowałeś zmiennej id2 tworzy Ci zmienną globalnną którą łatwo będziesz mógł przez coś przypadkiem nadpisać (czyli zmienną pod window.id2)... i stosuj na końcu zdań/instrukcji ten średnik ;p zmniejszyłem interwał cobyś zobaczył, że działa ;p - ale całych funkcji nie poprawiałem ;p - zostawiam Ci to w ramach ćwiczeń poprawienie tego wg. uwag ![]() ![]() btw. strona mi się podoba - może nie jest idealna ale chciałbym sam mieć zmysł grafika ;p (może wtedy "kodowanie" nie było by moim tylko hobbi ;p) - co z tego, że umiem uzyskać takie efekty jakie ktoś chce jeśli nie umiem tych efektów wymyślić ;p - jakoś w tej dziedzinie za mało kreatywny jestem... ps. i fifi209 podał poprawne rozwiązanie - porównaj to ;p, a i rozwiązanie skowron-line w zasadzie też jest takie samo ![]()
Ten post edytował zegarek84 1.02.2010, 22:17:41 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Tos mnie zaskoczyl
![]() dlugoscia posta ![]() sprawdzilem tak jak wkleilem na forum ![]() ale na jsie jak widac za bardzo sie nie znam ogolnie moja wiedza na temat programowania konczy sie na php, a i to przez niektorych nie jest uwazane za prawdziwe programowanie ^^ skrypt mam nadzieje wyglada juz nieco lepiej ![]() jesli chodzi o onclicki, przeczytalem o co chodzi, dalem do zakladek, ale tutaj nie widze za bardzo sensu robienia tego zdalnie poza tym wszelkie logiczne przeslanki mowia o tym, ze to tylko niepotrzebnie(w tym przypadku) obciazy skrypt i narobi troche burdelu w kodzie akurat w tym skrypcie nie widze sensu do do disabled z niewiadomego powodu to nie dzialalo, skrypt nie umial tez wyciagnac defaultValue a zmienna poczatkowo tworzylem w zlym miejscu... oczywiscie pozniej jeszcze sie zlapalem na objeciu w klamerki warunkowe nie tego co trzeba i w miedzy czasue dowiedzialem sie, ze w js jednak istnieje ifelse tylko trza dac spacje ^^ no i dzieki ^^ ciesze sie, ze stronka sie podoba, mi w sumie tez ![]() jeszcze zostal problem roznego dzialania w roznych przegladarkach a moze to wina mojego starego kompa... najladniej chodzi w google chrome, szybko i plynnie pozniej opera, jeszcze szybciej, ale strasznie skacze na koncu firefox, zamula calkowicie, ponad 3 razy wolniej w googlu bylbym wdzieczny za jakies testy skryptu czasem tez sie tnie, ale... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do "cięcia" skryptu (fakt - opera ma niezły silnik jeśli chodzi o animacje - zresztą nawet przy obliczeniach w js jest niezła
![]() mała uwaga - jeśli w ciągu sekundy przesunięcia masz o mniej niż piksel (a o mniej się nie da czyli nie zawsze przesuwasz) to zmieniasz o ten piksel, jeśli o więcej to się nie zastanawiaj nad zwiększaniem interwału do płynności tylko zrób tak, żeby tych zmian maksymalnie było 25 na sekundę (25 ramek - 25fps - jak to w materiałach video) - oko ludzkie to płynnie zobaczy ![]() ![]() ![]() a potem go ustawiać el.width=ilestam; ogólnie jeśli będzie Ci się chciało czytać to możesz sobie poczytać co raz napisałem ogólnie w temacie: [js]Ruchome tło - zwłąszcza jeśli będziesz animował więcej elementów... no i chociaż temat tyczy się czego innego to ten trick też działa w DOM więc i tu możesz po niego luknąć przy zmianie wielu atrybutów: Temat: JavaScriptSVG VML Optymalizacja skomplikowanych animacji w SVG i VML -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
dalem na 40, w ff aby troszke zwolnilo, w pozostalych sie wyrownalo do ff
![]() troche jeszcze poprawilem w kodzie i dodalem sobie efekt przezroczystosci na czas zmiany rowniez z plynna zmiana w sumie to pasowaloby sie nauczyc jakiegos frejmlorka, a nie tak kombinowac... ale link zobacze ![]() dzieki za pomoc;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:32 |