Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Rekordy a osobne strony
Ciosek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze jak duza czesc osob zadajacych tutaj pytania, jestem dosc nowy "w te klocki".

Chcialbym spytac jak napisac kod aby dodwanie rekordu tworzylo nowa strone z tym rekordem oraz zeby pozniej latwo mozna było sie dostac do tej strony.
Sadze, ze to co napisalem moze byc dosc niezrozumialem, wiec za przyklad posluzy mi "portal z tekstami piosenkami" bo kazdy raczej wie, jak one sa zbudowane.

Tworze rekord z wartosciami id, tytul="jakis_tytul", tresc="tekst piosenki"

Jak teraz zrobic aby nowy rekord byl nowa strona.

Wydaje mi sie, ze przy pomocy funkcji fopen tworze plik o nazwie rekordu "id", i w niej zamieszczam te wartosci, dzieki temu powstanie adres-strony.pl/"id".php - jesli do tej pory mialem racje to:

Np: chcialbym teraz zrobic liste ostatnio dodanych piosenek, to jak zrobic aby pobierajac ostatnie rekordy z tablicy byl rowniez link do nich ktory stworzony zostal przez fopen

i/lub (jesli zasada jest inna) jesli dodaje do bazy np 30 rekordow a chce np wyswietlic tylko 10 na jednej stronie, to jak zrobic aby automatycznie tworzylo strony z odpowiednia iloscia rekordowi (zasada jak z wynikami google)

Jesli mozna do tego podejsc jakos inaczej, bardziej praktycznie niz podany przeze mnie "pomysl", to prosilbym o informacje jak. Moze chce wywazyc otwarte drzwi.
W mysl zasady "Pomozecie? pomozemy. Napiszecie? nie napiszemy", nie chodzi mi o kod lecz o wytlumaczenie przy pomocy jakich funkcji za to sie zabrac w stylu: "Dodajesz rekord, potem za pomoca $_GET pobierasz to i tamto potem przez fopen zapisujesz to w jedno miejsce a na koniec wyswietlasz rekord z tablicy"

Jesli temat byl poruszany to prosilbym o stosowny link badz informacje czego mam szukac w google.

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:51