![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od pewnego czasu zacząłem przyswajać sobie podstawy programowania obiektowego w PHP, wcześniej miałem z tym troszkę wspólnego bawiąc się na uczelni w C# i VB. Przeczytałem wiele artykułów, pomocy itp wszędzie tam pięknie opisują metody,klasy,obiekty, dziedziczenie itp... Potrzebuje chociażby najprostszej aplikacji napisanej obiektowo, nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleść. Chciałbym zobaczyć jak w praktyce wygląda taki kod bo szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko złożyć do kupy.. Nie myśle jeszcze obiektowo:) Mogę liczyć na podesłanie czegoś do rozkminki, ewentualnie podanie namiaru na jaką małą aplikację, stronkę napisaną w całości w OOP PHP, tak abym zobaczył jak to się w praktyce robi? Z góry dziękuje, Pozdrawiam Ten post edytował adam83 31.01.2010, 10:15:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 13 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.phpclasses.org/
Sciagasz dowolna klase, otwierasz sobie plik z przykladem wykorzystania i to raczej wszystko. Reszty dowiesz sie z kursow. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Pytaj, czego nie rozumiesz, bo skoro miałeś na uczelni C# i ogólnie znasz teorię OOP, to nie rozumiem, w czym problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuje Wam za pomoc.
Składnię, definiowanie klas, metod itp rozumiem.. Nie mam zielonego pojęcia jak można np. napisac skrypt wyświetlający komentarze obiektowo.. robiłem to na sto sposobów proceduralnie, ale brakuje mi zmysłu obiektowego, nie wiem jak to zastosować.. w tym tkwi problem:) |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Tworzysz klasę 'komentarz'.
W tej klasie definiujesz metody: pobierające komentarze, wyświetlające je, dodawanie nowego komentarza itp. (analogicznie, jak f-cje proceduralnie). Następnie tworzysz obiekt klasy 'komentarz':
wyświetlenie komentarzy:
dodawanie komentarza:
pobranie komentarza o zadanym ID:
przykladowa implementacja takiej klasy:
przykładowe zastosowanie:
W rezultacie powinieneś otrzymać np. taki wynik: Cytat Ostatnio dodany komentarz: | No naprawdę? - user1 | // rezultat wykonania $komentarze->pobierzKomentarz() News I stało się. Nasz serwis podaje to jako pierwszy na świecie (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Komentarze: | O, kurczę - userABC | //rezultat wykonania $komentarze->pokazKomentarze() | Ja cię... - user123 | | No nie wierzę... - userXYZ | Kumasz? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Moze jeszcze to Ci pomoże: http://rafjan.pl/oop.html |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje Ci bardzo za wyczerpujący opis, wieczorem spróbuje to zaimplementować i coś dodać.
Jeszcze pytanie z innej beczki, jaką książkę w zakresie OOP polecacie na początek? z tego co widze najpopularniejsze są 3... Peter Lavin - "PHP programowanie obiektowe" Hasin Hayder - "Programowanie obiektowe w PHP 5" i jeszcze jedna Hellionu PHP 5 - "zaawansowane programowanie" moze ktoś ma w pdfie więcej niz I rozdział każdej? Ten post edytował adam83 31.01.2010, 12:20:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 13 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moze ktoś ma w pdfie więcej niz I rozdział każdej? Chyba na złe forum trafiłeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Jeżeli szukasz darmowej wiedzy, to rozejrzyj się po kursach w sieci (vide: webhosting.pl). Nie odbiegają one wiele od pozycji książkowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:07 |