![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Panowie mam problem z poprawnym odesłaniem na forum, żeby można było komentować na nim newsa, każde ID przy opcji komentowania jest identyczne, zapewne jest to problem z pętlą ale nie mam za choinkę pojęcia jak to zrobić, kod wygląda następująco:
Jak zmienię zapytanie na:
Wtedy opcja [Skomentuj] przy obudwu postach zmienia wartość na poprzedni temat napisany w forumid = 77 np. 3030... Jak dopisać tam pętle, żeby to działało? Zdjęcie: ![]() |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zauważ, że przy każdym przebiegu pętli zapytanie wygląda identycznie, więc MUSI pobrać taki sam id, i tu błędu nie ma
![]() Błąd jest w logice rozwiązania - skoro nie ma warunku, nie możesz w wewnątrz pętli pobierać czegoś takiego, trzeba zmodyfikowac pierwsze zapytanie:
ew. robisz dwa zapytania:
Pętlą pobierasz dane z $res, a w pętli z $ros:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc teraz dopiero w 100% zrozumiałem zasadę działania.
Całość ostatecznie wygląda tak i wszystko śmiga ![]()
Chociaż jeśli dało by radę wytłumaczyć zawartość tego wywołania a raczej zasadę jego działania to był bym również wdzięczny, ponieważ nie mogę go rozszyfrować... Kod 1. $res = mysql_query("SELECT n.*, t.id FROM news as n, topics as t WHERE t.forumid = 77 ORDER BY n.added DESC LIMIT 5") or sqlerr(__FILE__, __LINE__); Co to robie pobierz n.*?, t.id forum nes as n, to niby rozumiem ale dalej to samo t t.forumid no nie bardzo :/ Ten post edytował nightmoon 30.01.2010, 15:29:29 |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Aliasy, aby mysql wiedział o jakie pola w jakich tabelach Ci chodzi, no i żeby skrócić zapis, bo można pisać i tak:
Kod $res = mysql_query("SELECT news.*, topics.id FROM news, topics WHERE topics.forumid = 77 ORDER BY news.added DESC LIMIT 5") or sqlerr(__FILE__, __LINE__);
Ten post edytował lukasamd 30.01.2010, 16:35:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:59 |