![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
do tej pory łączyłem się z bazą tak: $bd_lacz = new mysqli('localhost', 'root', 'qwerty', 'baza'); if (mysqli_connect_errno()) { echo 'Poł±czenie z baz± danych nie powiodło się: '.mysqli_connect_error(); exit(); } i zapytanie do bazy tak robiłem: $zapytanie = 'select * from users ' ."where login='$iduzytkownika' " ." and haslo='$haslo'"; $wynik = $bd_lacz->query($zapytanie); if($wynik->num_rows > 0) { // jeżeli dane s± w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika $_SESSION['prawid_uzyt'] = $iduzytkownika; } $bd_lacz->close(); } oczywiscie nizej formularz logowania itp... - wszystko działało. przeobiłem łączenie do bazy na: w pliku gdzie będzie zapytanie daje: // podlaczamy plik db_connect.php require "pliki/php/db_connect.php"; // wywoluje funkcje db_connect() db_connect(); a w pliku db_connect mam: <?php function db_connect() { // serwer $mysql_server = "localhost"; // admin $mysql_admin = "root"; // hasło $mysql_pass = "qwerty"; // nazwa baza $mysql_db = "baza"; // nawiązujemy połączenie z serwerem MySQL @mysql_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.'); // łączymy się z bazą danych @mysql_select_db($mysql_db) or die('Błąd wyboru bazy danych.'); } ?> i mam pytanie jak powinna wyglądać ta linijka z pierwszego sposobu na łączenie z bazą: $wynik = $bd_lacz->query($zapytanie); po zastosowaniu drugiego sposobu (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował mattii 29.01.2010, 18:09:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:31 |