![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Następne pytanie będzie dotyczyło BBCode.
Czy to działa na takiej zasadzie, że do bazy danych zapisuje np tekst pogrubiony [b.]tekst pogrubiony[/b.](bez kropek) i przy odbieraniu na każdej podstronie wywołuje zmienną bbcode, w której to zawarte są poszczególne wyrażenia regularne, które zmieniają dane pobrane z bazy danych z [b] na <b.> i analogicznie? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak
-------------------- Pomogłem ?? Kliknij pomógł :) || kallosz.pl
----------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, w takim razie, jak zrobić podczas dodawania artykułu tak jak jest tutaj na forum kliknę na literkę b podczas pisania postu to pokażą mi się automatycznie [b.][/b.](bez kropek). Gdzieś czytałem, że to JavaScript
Ok poradziłem sobie ![]() To tak: Zrobiłem w locie. Tylko, że ten skrypt połączyłem ze skracanie ciągu i z wyszukiwarką i gdy np. w bazie danych mam: [b.]Tutaj bdmpasdpiadppdinsaoidisndadi itp.[/b.](bez kropek) A ciąg mam ustawiony na 5 znaków to pokaże mi: [b.]Tu(bez kropki) czyli jednym słowem nie pogrubi mi tego bo nie jest zakończony [b.] -------------------- |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
W bazie zapisujesz całość a w szukajce prezentujesz skróconą tak?
Jeżeli tak, to zanim skrócisz tekst, najpierw wywal z niego wszelkie bbcody (odpowiednia funkcja od tego byłaby najlepsza, również na regexie). |
|
|
![]()
|
|
Tak w bazie całość w szukajce skrócona
Jaką funkcją to wywalić? -------------------- |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Napisz sobie coś podobnego do tego, jak parsujesz bbcody - tzn. zamieniasz wystąpienia typu [cos]aaa[/cos] na aaa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Aha
![]() Znów do każdego bbcode'a ;d Dzięki będę próbował -------------------- |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po co do każdego? Wystarczy 1 do wszystkich.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem troszkę inaczej
![]() Dzięki za pomoc -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:42 |