![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Chciałbym poznać Waszą opinię nt. opierania swoich projektów na CI. Framework jak wiadomo rozwija się baaaardzo powoli (jeśli taki stan rzeczy w ogóle można nazwać rozwojem:)), pojawiła się już jakiś czas temu następczynia - Kohana, coraz częściej czytam i słyszę że trzymanie się Code Ignitera to strzał samemu sobie w kolano. Co o tym wszystkim sądzicie? Mam w planach większy projekt i zastanawiam się czy brnąć dalej w CI czy porzucić go w jakimś stopniu i ostro pójść w stronę Kohany (nie interesuje mnie póki co żaden inny framework więc nie piszcie proszę że ZF czy Symfony jest lepsze bo nie o to mi w tym temacie chodzi). Uważacie że projekt napisany w CI jest gorszy od tego który powstał w równoległym frameworku (bo np. do działania wymaga PHP > 5.2 a CI pójdzie na 4?). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie.
CI to dinozaur. Kiedyś mógł być jeszcze sensownym wyborem, ale przy ilości frameworków (i ich całkiem dobrej jakości) dostępnych dzisiaj (dla PHP5) to jest nic innego jak krok w tył i strzał w stopę. Podobnie ma się z Cakiem dla PHP4. Ale ten dodatkowo od zawsze był programistycznym koszmarem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeżeli podoba Ci się tworzenie projektów w CI to również podejdzie Ci Kohana. Aktualnie Kohana ma 2 zupełnie różne wersji (2 i 3), ale ja osobiście jestem zwolennikiem 2 i tą wersję bym Ci polecał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od 1,5 roku siedzę w CI (zarówno prywatnie jak i w pracy zawodowej) i piszę mi się w nim znakomicie, ale przy wielu okazjach zaczyna brakować dobrodziejstw PHP5, projekt praktycznie nie rozwija (co nie napawa optymizmem do dalszego slęczenia w nim). Szukam chyba motywacji i kopa do zmiany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Wiem jednak, że obecnie część firm korzysta z CI i opiera na nim swoje projekty, więc ciekaw jestem jak na to patrzy konkurencja, jak taki fakt działa na klienta i w którą stronę dalej to pójdzie albo w którą stronę iść powinno... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli podoba Ci się tworzenie projektów w CI to również podejdzie Ci Kohana. Aktualnie Kohana ma 2 zupełnie różne wersji (2 i 3), ale ja osobiście jestem zwolennikiem 2 i tą wersję bym Ci polecał. Takiej informacji szukałem, wielkie dzięki. Głównie w kohanie zainspirowały mnie takie projekty jak: Extreme-Fusion, osQuantum co prawda nie ma nawet wersji beta, ale dało mi to jasno do zrozumienia że kohana jest naprawdę świetnym Frameworkiem z którego warto skorzystać. phpion gdzieś na necie widziałem że napisałeś sklep (adresu nie pamiętam) czy uczyniłeś to przy pomocy Kohana 2.3.4 ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CodeIgniter wspomaga dalej PHP4 co IMHO już jest bardziej wadą niż zaletą - ograniczają samych siebie.
Dalej idąc - Codeigniter nieodpowiada mi z paru względów, jak chociażby system viewów, zdecydowanie bardziej podchodzi mi podejście viewu jako obiekt ( czyli tak jak teoretycznie powinno być ) w Kohanie. Do tego dodajmy ORM, brak modułów i można dojść do wniosku, że nie warto już siedzieć na CI. Na Kohanie pisze duży portal społecznościowy i nie mogę powiedzieć, bym narzekał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:44 |