![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie niech ktoś mi pomoże bo zaraz zwariuje, próbuje wczytać wartość value z linku 'a' do Skryptu do miejsca data ,ale nie udaje mi się, czy może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić, jak tworzyć "zmienne" w skrypcie, w których będą wartkość z HTML.
PS. Proszę nie wysyłać mnie do żadnych kursów bo już wiele z nich przejrzałem i nie mogę tego znaleźć a męczę się już z tym 5 dzień. Ps.2 czy zna ktoś dobry edytor do jquerty który by pokazywał gdzie są błędy?? A oto kod |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jak mam Cie nie odesłać do docs'ów skoro tam jest odpowiedz? `http://docs.jquery.com/Attributes/attr#name masz dokładniej jak dobierać się do atrybutów w jQuery. co to edytora, to jQuery jest frameworkiem JS więc nie ma czegoś takiego, możesz zainstalować po Firefoxem firebuga i diagnozować błędy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki ale już tam byłem chodziło mi bardziej o gotową odpowiedz, bo nie wiem jak ową wartość dodać do:
data: "name=Jo", A jak się nie widzi co się dziej ze zmiennymi ciężko na czuja co kol-wiek robić. Ten post edytował michal_macieja 28.01.2010, 23:04:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
hmmm, jak to nie wiesz jak?
Ten post edytował piotrooo89 29.01.2010, 09:19:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
piotrooo89
Dzięki za odpowiedz, właśnie o taki coś mi chodziło, bo nie mogłem nigdzie znaleźć informacji na temat łączenia "zmiennych". Ps. Czy istnieje gdzieś strona z opisami wszystkich dostępnych funkcji w jQuerty, ale po Po polsku, choć Angielski znam dobrze ale lepiej jest czytać przykłady pisane przez polaków bo widać od razu co jest funkcją a co nie. |
|
|
![]()
|
|
ja nie znam, ale jedyna słuszna o jQuery to tylko ta angielsko-języczna. jak nie widać co jest funkcją a co nie? tego to już kompletnie nie rozumiem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Funkcje pisane są w języku angielskim.
I jak czytasz kod skryptu pisanego przez anglika, to wszystko jest w tym języku, a jak pisał polak to on nie używa angielskich nazw do zmiennych, Itp. więc łatwiej jest kapnąć się które to są funkcję a które zmienne stworzone: np: Kod $.ajax({ type: "POST", url: "12.php", data: "glos=1&id="+$title, success: function(wiado) { alert( "Głos dodany: " + wiado ); } }); w wyżej wymienionym skrypcie odrazu widzę, że type,url,data,success,function,alert itp. Są nazwami funkcji jakiś a wiado, glos itp. są definiowane przez programatora. Rozumiesz o co mi chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
rozumiem ale takie rzeczy to tylko w erze
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem o tym ale wiesz zawsze ma się nadzieje że coś się znajdzie
![]() A teraz pytanie za 100pk Nie wiem jak to się stało ale się stało a mianowicie: -wczoraj wieczorem napisałem kawałek kody który ładnie działał, ale dziś jak go próbuje odpalić wywala mi błąd i nie wiem dlaczego :/ Oto kody: JS kod: Kod $(document).ready(function() { $('#1s').click(function() { $.ajax({ type: "POST", url: "glos.php", data: "glos=1", success: function(wiad) { alert( "Głos dodany: " + wiad ); } }); }); }); I skrypt PHP Kod <?php $glos1 = $_POST['glos']; $id_f = $_POST['id']; if($glos != 0) { echo "$glos1 na Film: $id_f"; }else echo "Blad"; ?> Wczoraj jak nacisnąłem pole 1s wyskawiał mi komunika głos [XX]dodany na film[XX] a dziś, jak nacisnę wywala mi w oknie cały kod PHP a w konsoli błędu FF pokazuje: Nie znaleziono elementu http://blablabla/glos.php ?> |
|
|
![]()
|
|
a masz ten plik w dobrej lokalizacji na serwerze?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak te 2 pliki są w tym samym katalogu co wczoraj a dokładnej:
C:\Program Files\WebServ\httpd\2\sex\ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:06 |