![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam ogólnie pytanie o plik binarny. Chciałbym przechowywać dane w pliku binarnym, najlepiej jakieś tablice z danymi String. Nie wiem jak za to się zabrać. Wiem jak utworzyć i zapisać plik binarny, ale jaka stworzyć strukturę tego pliku żeby było łatwo z niego korzystać i jak zamienić String czy Array() na postać binarną ? Potrzebna mi jest taka postać pliku gdyż zależy mi na wydajności, a z innej bazy danych niż pliki nie mogę skorzystać. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pogrzebałem po necie, znalazłem kilka przykładów i skleciłem coś dla Ciebie:
Co do pytania, robisz serialize dla talbicy i masz stringa, którego później możesz tym przekształcić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki zrozumialem to mniej wiecej i stworzylem taki kod.
Użyłem dokladnie Twoich funkcji do konwersji Hex - String niestety funkcja do przetwarzania do postaci binarnej nie działała przy znakach typu: ";: itd. Znalazłem natomiast pack i unpack. Zadziałało wszystko dobrze. Wiec tak, mam juz dane zapisane w pliku. Jak więc stworzyć jakąś konkretną strukturę danych aby latwo można było sie do nich dobrac. Chodzi mi o to zeby nie ladowac calego pliku do pamieci tylko czytac po bajtach ewentualnie jakies wyszukiwanie. Nie wiem jak to działa przy danych binarnych. Powyższy przyklad pobiera cały plik i czyta z niego. Czy jest możliwość stworzenia takiej struktury z której bedzie latwo czytac ? Dane zserializowane ogólnie chyba raczej trudno bedzie pobrac po bajtach, nie wiadomo ile one beda zajmowały. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powyższy przyklad pobiera cały plik i czyta z niego. Czy jest możliwość stworzenia takiej struktury z której bedzie latwo czytac ? Dane zserializowane ogólnie chyba raczej trudno bedzie pobrac po bajtach, nie wiadomo ile one beda zajmowały. Możesz to policzyć, przy zapisywaniu danych możesz policzyć ile znaków będziesz miał. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:32 |