![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem na etapie testowania mojej aplikacji. Wejscie na strone odbywa sie za posrednictwem sfGuardPlugin. Teraz gdy chce przeprowadzac testy funkcjonalne zupelnie nie mam pojecia jak wpisac w konsoli, aby sfTestBrowser uzyskal dostep do niej, tzn gdzie moznaby bylo wpisac login i haslo zeby sprawdzal dana akcje, a nie wyswietlal tylko formularz logowania..? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Aby móc przetestować jakaś funkcjonalność, która jest ukryta za formularzem logowania musisz po prostu najpierw się zalogować, czyli wysłać odpowiedni request z danymi do logowania:
Najlepiej utworzyć sobie odpowiednią metodę do tego np.:
Oczywiście trzeba wcześniej zadbać o dodanie użytkownika testowego przed rozpoczęciem testów. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem... Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Aby móc przetestować jakaś funkcjonalność, która jest ukryta za formularzem logowania musisz po prostu najpierw się zalogować, czyli wysłać odpowiedni request z danymi do logowania:
a wynik tego jest taki:
Naprawde nie wiem jak przekazac to do tego formularza.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy element zaloguj w który test ma kliknąć prowadzi do strony z formularzem? Jeśli tak to powinieneś normalnie na tą stronę przejść i dopiero z tej strony wysłać ten formularz. Coś takiego:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:56 |