![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem kompletnie nowym użytkownikiem Mandrivy 2010 Free. Dotychczas robiłem strony www w Windowsowym PsPad Edytorze i testowałem je po WampServer'em. Czy jest możliwość podobnego wykonywania tych czynności w w/w linux'ie ? Zaznaczam, że nie znam się kompletnie na instalowaniu serwerów itp, korzystam z gotowców a gdy kiedyś wziąłem się za instalację Apache'a, php i mysql'a z osobna, to okazało się to dla mnie czarną magią i dałem sobie spokój. Jest szansa ? Czy musze zostać w Windzie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 7 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chodzi o serwer to zaisntaluj xampp (instalacja sprowadza sie do rozpakowania paczki). A co do edytora to edytorów pod linuxa jest sporo, ja np polecam gnome gedit + pluginy. Możesz np. zobaczyć envu,quanta+,bluefish,netbeans,eclipse,geany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Zaznaczam, że nie znam się kompletnie na instalowaniu serwerów itp, korzystam z gotowców a gdy kiedyś wziąłem się za instalację Apache'a, php i mysql'a z osobna, to okazało się to dla mnie czarną magią i dałem sobie spokój. Słuchaj, jak już spróbowałeś Linuksa, może zrobisz krok dalej i spróbujesz jednak poznać tę straszną "magię", jaką jest wydanie kilku poleceń w konsoli i wyedytowanie dwóch plików? (apache2.conf i php.ini) W sieci jest naprawdę mnóstwo matreiałów na ten temat, choćby na php.net. Ten post edytował blooregard 25.01.2010, 21:06:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:27 |