![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem: próbuję napisać skrypt, który będzie pobierał kilka ostatnich (w tym przykładnie 3) tytułów ogłoszeń z tabeli oraz je wyświetlał. Na chwilę obecną udało mi się połączyć z bazą danych oraz wykonać zapytanie. Niestety nie potrafię wyświetlić tych informacji. Proszę o pomoc. Manual oczywiście cały czas czytam, jednak nie mogę sobie z tym poradzić. Narazie chciałbym zrobić wyświetlanie tytułów ogłoszeń, następnie zrobić w ten sposób, aby każdy tytuł ogłoszenia był linkiem do treści ogłoszenia. Kolejnym etapem będzie sprecyzowanie zapytania do bazy i wyświetlanie ostatnich ogłoszeń z danej kategorii.
Jeżeli potrzebne by były jakieś dodatkowe informacje, to podam bez problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował piotrek1984 25.01.2010, 21:43:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 14 Dołączył: 21.01.2009 Skąd: Mszczonów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na szybko: zrobiłeś literówkę: $zaptanie ($zaptanie="SELECT tytul...)
i
Cudzysłów powinien być. Poprawnie powinno być:
Oczywiście pole2, pole3, pole4 zastąp nazwami pól, które pobierasz, bo widzę, że 4 pola pobrać chciałeś. Ten post edytował rytek 25.01.2010, 19:41:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Była jeszcze jedna literówka, ale po dokładnym przeczytaniu kodu została usunięta. W tej chwili wywala błąd jakiegoś argumentu w18 linijce.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Była jeszcze jedna literówka, ale po dokładnym przeczytaniu kodu została usunięta. W tej chwili wywala błąd jakiegoś argumentu w18 linijce. Może podasz chociaż treść tego błędu? Linia 18 z kodu z Twojego pierwszego posta? Ta?
|
|
|
![]()
|
|
Z tym błędem już sobie poradziłem. W tej chwili nie wywala już żadnych błędów, jednak wynikiem działania skryptu są tylko 3 napisy ułożone w ten sposób:
$wiersz $wiersz $wiersz Tak, cały czas piszę o kodzie zamieszczonym w pierwszym poście. Ten post edytował piotrek1984 25.01.2010, 20:51:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 14 Dołączył: 21.01.2009 Skąd: Mszczonów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie tak miałem na początku jak napisałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ktoś mi podpowiedział zle, ale już jest ok. Poprawione. W tej chwili skrypt wyświetla 3 tytuły ogłoszeń z najniższym id czyli najstarsze a ja chciałbym żeby wyświetlał 3 ostatnie, czyli 3 z najwyższym id, ponieważ kolumna id_ogloszenia jest typu auto_increment.
Już jest ok. Wyświetlają się tytuły ostatnio dodanych ogłoszeń. Po prostu trzeba było usunąć apostrofy, ponieważ na początku nie wiem czemu w zapytaniu wyrażenie 'id_ogloszenia' umieściłem w apostrofach. Poprawione. Teraz bym chciał aby każdy wyświetlany tytuł ogłoszenia był linkiem do tego ogłoszenia. Pomoże ktoś naprowadzić na dobry trop ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Link do przykładowego ogłoszenia w moim przypadku wygląda następująco: ****.pl/index.php?act=ogloszenia&idk=2&ido=179 , więc wnioskuję, że trzeba będzie pobrać z tabeli kategorię do której ogłoszenie jest przypisane oraz id. Pomoże ktoś ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował piotrek1984 25.01.2010, 21:50:43 |
|
|
![]()
|
|
A po drugiej stronie (przy wyświetlaniu treści) odbierasz:
Pisane na szybko, ale powinno działać. Ten post edytował rytek 26.01.2010, 12:46:27 |
|
|
![]()
|
|
Nie chcę odczytywać treści ogłoszenia, jedynie jego tytuł, który ma być linkiem tego ogłoszenia. Dopiero po kliknięciu w tytuł ogłoszenia przechodzi sie do strony z treścią ogłoszenia. Próbuję ogarnąć temat i napisać kod opierając się na Twoich wskazówkach jednak na chwilę obecną skrypt nie działa. Poniżej fragment kodu od zapytania do końca:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz tylko tytuł to możesz wyświetlić tylko tytuł. Manual się kłania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No tak, przecież to oczywiste (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym żeby wyświetlić tablicę (w tym przypadku tytuły ogłoszeń) trzeba dodać pętlę while. Wszystko poprawione, skrypt działa. Poniżej zamieszczam kluczowy fragment kodu:
Panowie, wielkie dzięki za pomoc ! (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif) Ten post edytował piotrek1984 27.01.2010, 16:43:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:19 |