![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam formularz z polami tekstowymi, selectami i potrzebuję między inputami "text" umieścic input "file". Poniżej uproszczony przykład: <form name='nazwaf1' action="akcja1.php" method="post" onsubmit="return funkcja1()"> <input type="text" name="nazwat1" size="25" maxlength="25"> <!-- TU potrzebuję mieć pole do wysłania pliku --> <input type="text" name="nazwat2" size="25" maxlength="25"> </form> Wiem jak wygląda form do wysłania tylku pliku, np: <form enctype="multipart/form-data" action="wyslij_plik.php" method="post"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="100000"> <input type="file" name="plikuzyt" size="25" maxlength="50"> <input type="submit" value="Wyślij"> <input type="submit" value="Prześlij dane"/> </form> Wiem, że nie można zagnieżdżać formularzy. Czy coś takiego ma sens? <form name='nazwaf1' action="akcja1.php" method="post" onsubmit="return funkcja1()"> <input type="text" name="nazwat1" size="25" maxlength="25"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="100000"> <input type="file" name="plikuzyt" size="25" maxlength="50"> <input type="button" value="Wyślij plik" onclick="fukcja_js()"> <input type="text" name="nazwat2" size="25" maxlength="25"> <input type="submit" value="Prześlij dane"/> </form> Proszę o podpowiedź, jak to robią na wielu stronach www. Z góry dziękuję. mm -------------------- Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy coś takiego ma sens? Moim zdaniem nie ma, bo używasz JS do wysyłania/obróbko formularza. Od tego jest PHP. A dlaczego niby nie możesz zrobić uploadu w pliku akcja1.php? -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli coś takiego ma sens?
<form name='nazwaf1' action="akcja1.php" method="post" onsubmit="return funkcja1()"> <input type="text" name="nazwat1" size="25" maxlength="25"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="100000"> <input type="file" name="plikuzyt" size="25" maxlength="50"> <input type="button" value="Wyślij plik"> <input type="text" name="nazwat2" size="25" maxlength="25"> <input type="submit" value="Prześlij dane"/> </form> Skoro upload w akcja1.php, to niepotrzebny <input type="button" value="Wyślij plik"> ? -------------------- Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mimirus, masakra, czytales troche o pisaniu postow z kodem?? wklej to w odpowiednie tagi bo mozna oczopląsu dostac! :/
Ten post edytował lnn 25.01.2010, 00:43:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz wysyłać plik przez formularz to musisz dać:
a po stronie potrzebne dane masz w tablicy $_FILES I poszukaj na forum o uploadzie plików, zanim zadasz kolejne pytanie, było tego mnóstwo na forum.... . -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli coś takiego ma sens? Poczytaj to. Skoro upload w akcja1.php, to niepotrzebny <input type="button" value="Wyślij plik"> ? A jak myślisz? Oczywiście, że...nie. Tak jak kolega wspomniał, używaj tagów! -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobić?
Mógłbym dostać prosty przykład na dwa text-y i file w środku. Będę bardzo wdzięczny :-) Skoro musze dać: enctype="multipart/form-data" to jak wysłać pola text? Mam przykłady form na same pliki, mam na pola text, ALE nie mam noa połączenie obu. Proszę o prosty przykład. -------------------- Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobić? Mógłbym dostać prosty przykład na dwa text-y i file w środku. Będę bardzo wdzięczny :-) Skoro musze dać: enctype="multipart/form-data" to jak wysłać pola text? Mam przykłady form na same pliki, mam na pola text, ALE nie mam noa połączenie obu. Proszę o prosty przykład. Żartujesz, prawda? Przecież dałem Ci link, zajrzałeś chociaż do jasnej? Dodajesz do formularza enctype="multipart/form-data", w pliku obsługujesz upload oraz tablicę $_POST. No, odrobinę chęci, Kolego. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
No, odrobinę chęci, Kolego. Wszystko dobrze działa. Jeszcze poćwiczę postowanie, żeby nie robić masakry.
Dla początkujących polecam książkę PHP i MySQL Jeszcze raz dzięki dla pedro84, Inn, melkorm za wsparcie. ![]() mm -------------------- Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:35 |