Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL]Indexy
Watt
post 24.01.2010, 23:02:19
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Uczyłem sie o indexach i mam strasznie nieuporzątkowaną wiedzę w głowie, wiem że indx kolumny musze zmienić na FULLTEXT, żeby móc używać MATCH ... AGAINST ... i dzięki temu zastąpić LIKE (żeby to szybciej działało). Teraz mam kilka pytań, dlaczego musze zmienić na fulltext, czemu LIKE jest wolniejszy od MATCH, czym są indexy (dobrze rozumiem, że to są stuktury w bazie danych, dzięki którym moge przyspieszyć zapytania do niej)?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Pilsener
post 25.01.2010, 09:51:11
Post #2

-----

A ciężko coś poszukać w sieci?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ful...l-language.html

Indeksy działają prosto: spowalniają modyfikowanie danych, przyśpieszają pobieranie. Indeksy dzielą się też na różne rodzaje - masz wszystko opisane w dokumentacji, używa się ideksów zgodnie z przeznaczeniem, nie zawsze zachodzi potrzeba używania full text.
+Quote Post
phpion
post 25.01.2010, 09:56:37
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Doskonałym przykładem zrozumienia idei indeksów jest indeks pojęć na końcu książki. Jeżeli masz książkę do PHP i chcesz w niej znaleźć coś na temat funkcji explode() to lecisz na koniec książki, szukasz w indeksie pojęć frazy explode. Dzięki temu wiesz, na których stronach jest o niej mowa. Podobnie działają indeksy w bazach danych. Pamiętaj tylko, że ich nadmiar jest równie paskudny co brak - znowu analogia: dopisując w książce coś na temat explode() musisz również dopisać numer strony do indeksu pojęć. Indeksy również należy zakładać z rozwagą. Jeżeli machnąłbyś indeks na wszystkim co się da to tylko zapchałby miejsce i niewiele pomógł - analogia: dlatego indeksy w książce dotyczą tylko najważniejszych kwestii, nie znajdziesz w nich strony, na której występuje "i", "lub" itp. gdyż takich stron byłoby po prostu za dużo.
+Quote Post
Watt
post 27.01.2010, 14:05:49
Post #4

-----

Ok, a mam pytanie:
Pół, które zawierają słowo 'człowiek' i mam:
1 nadczłowiek
2 czlowiekos
3 czlowiek
4 czl-owiek

To, które pola pokaże match againtst?

Ten post edytował Watt 27.01.2010, 14:06:20
+Quote Post
nospor
post 27.01.2010, 14:16:13
Post #5

Grupa: Moderatorzy

No ale dlaczego tego sam nie sprawdzisz?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:19