![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Próbuje zrobić qiuz w php by zliczał mi wyniki i podawał je na drugiej stronie metodą $_POST. Nawet mi się udało. Tylko, że jak się nie zaznaczy żadnej odpowiedzi z możliwej grupy radio, wyskakuje error log undefined index. Toteż pytalem w dziale przedszkole http://forum.php.pl/index.php?showtopic=140730&hl= jak to zrobic w php i powiedzieli ze moge to zrobic jako form validation w javascript. No i to kolejny problem bo nie wiem jak sobie z tym poradzic. Wkleję kod a może ktoś mi doradzi co robię nie tak: <script type="text/javascript"> function przetwarzaj_dane() { var brakuje_danych=false; var napis=""; if (document.forms.formularz.p1.value == "!isset"){ napis += "Pytanie 1\n" brakuje_danych=true; } if (!brakuje_danych) return true; else { alert ("Prosze odpowiedzieć na następujące pytania:\n" + napis); return false; } } </script> <form name"formularz" action="wynik.php" method="post" onsubmit="return przetwarzaj_dane();"> <p class="space"></p> 1. What do you ..................... in your spare time?<BR> <input TYPE="radio" name="p1" value="0"> like do<BR> <input TYPE="radio" name="p1" value="1"> like doing<BR> <input TYPE="radio" name="p1" value="2"> like to doing<BR> <input TYPE="radio" name="p1" value="3"> doing<BR> <input type="submit" name="wyslij" class="przycisk" value=" Oblicz Wynik! " onclick="przetwarzaj_dane()"> </form> Pytań w formularzu mam 20, ale skróciłem do przykładowego jednego czy to problem że źle odnosze sie do pustej wartości radio button? Jak się do niej odnieść? document.forms.formularz.p1.value == "!isset"? albo document.forms.formularz.p1.!isset; lub document.forms.formularz.p1.value == "" (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Próbowałem rożnych możliwości i brakuje mi pomysłów A moze mam cos w kodzie walnięte i nie moge tego dostrzec |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:26 |